srijeda, 13.02.2008.

McCain & Obama - što san van ja govorija :-)))))

Što ti je malac kapitalac – viđaj vamo što je Zvone Radikalni pisao prije godinu i par mjeseci (točnije 6.11.2006.) u svom postu „Mea culpa, mea culpa, mea culpa“ u kojem sam se osvrnuo na (tada) aktualne mid-term izbore za američki Kongres i Senat:

A u kojem smjeru će Amerika dalje s demokratskim Kongresom (a možda, iako teško i Senatom) ?

Paaaa, nekako mi miriše na dvije godine „zatišja pred buru“. Jer ipak, i dalje će Bush biti predsjednik. Doduše lame-duck predsjednik, ali još uvijek predsjednik i commander-in-chief. Biti će puno politikarenja, a malo će se posla obaviti. Potrošiti će se dragocjene dvije godine prije začetka rebuilding-a Amerike. A rebuilding joj svakako treba jer nagomilani deficiti, zbrojeni sa sve jačom Kinom (ekonomski i geopolitički), (donekle) asertivnom Evropom te debaklom u Iraku (Rusiju i lokalne probleme da ne spominjemo) zahtijevaju promjenu kursa.

Dakle, od sutra kad se zatvore birališta u Americi, počinje „prava“ trka koja će za dvije godine kulminirati izborom sljedećeg predsjednika Amerike.

A ko će se trkati u toj trci ?

Bog zna sine ...

A Zvone Radikalni bi volio vidjeti Johna McCaina i Barracka O'Bamu

Reče Zvone, i tako bi ... :-)

Both men could be jumping the gun. Mrs Clinton’s resilience and the political machine she built with her husband cannot be counted out. And there is the unresolved question of the “superdelegates”, unelected Democratic Party bigwigs and certain officeholders, who may upset the Democratic apple-cart by voting for a candidate who did not win among ordinary, elected delegates. But Mr Obama is savouring yet another big night. He is now the front-runner.


Eeee, da ....

Hoće li stvarno ispasti po onoj all my wishes come true ???

Recimo to ovako: McCain je na 94,5 %, a Obama na 74,0 % na www.intrade.com političkom marketu. Obama je pobjedio u osam država zaredom, u nekim slučajevima i sa vrlo velikom prednošću. Dostigao je Hillary u broju delegata, čak i ako se zbroje i superdelegati (o tome nešto kasnije). Momentum je definitivno na njegovoj strani (iako se mora reći da kamp Hillary Clinton za svaki poraz nalazi jako „kvalitetna“ opravdanja – pročitajte Economistov članak).

Sljedeći utorak (19.2.) su za Demokrate primaries u Washingtonu i Wisconsinu, te caucus na Havajima. Ako i to odnese, a kažu da je u Wisconsinu jak, a caucus format na Havajima mu odgovara više nego Clintonici zbog entuzijazma njegovih supportera, to će biti lipih 10 in a row :-)))).

I onda dolazi novi „Super Utorak“, 4. ožujka, kad su predizbori u Ohiju i Teksasu. Gomila delegata i sve se može okrenuti. To bi za Hillary mogao biti „biti ili ne biti“ dan, ali ima zez ! Zbog proporcionalnog sistema koji primjenjuju Demokrati u svojim predizborima, Hillary mora win BIG !!! A to neće ići lako :-).

A ima i crni, NAJCRNJI scenarij :-(((((

A to je da Hillary pobjedi s dovoljnom razlikom u Teksasu i Ohiju da se taman (po)vrati u utrku, ali opet s nedovoljnom da se može reći da je ona front-runner !!!

I tada u igru stupaju SUPERDELEGATI and the things could get REAAAALY NASTY !

Najgora mogućnost je da se Obama i Hillary nastave fajtati na svim predizborima, sve do demokratske konvencije za konačni izbor predsjedničkog kandidata, i da Obama u delegatima osvojenim na predizborima ima određenu prednost (recimo 50-75 delegata) , ali da Hillary to nadoknadi u superdelegatima (što bi se nekako moglo očekivati s obzirom da je ona ipak kandidat establishmenta).

Trenutno CNN kaže ovako (kako podsjeća CNN - 2025 delegates needed to win):

Pledged delegati („osvojeni“ na direktnim izborima):
Obama 1059
Clinton 956

+ 103 za Obamu !!!

Superdelegates
Obama 156
Clinton 234

+ 78 za Clinton

Zgodna činjenica je da se superdelegati još mogu i predomisliti, a treba uočiti da tih superdelegata kod Demokrata ima skoro 800, a da ih je do sada „dalo zavjet“ jednom od kandidata niti 400 ! Ukoliko Hillary „navuče“ pobjedu zahvaljujući glasovima „uglednika“ demokratskog establishmenta, nasuprot pobjedniku po „glasu naroda“ (pa makar to bilo i jedva), za Republikance će to biti mana s neba i uvelike će hendikepirati i demokratskog kandidata i općenito diskusiju tijekom izborne kampanje. A onda je to 2004-ta all over again ...
Ipak, to je kao što rekoh najcrnji scenarij (i jedini mogući za Hillary Clinton da ostane u utrci ;-). A očekivano je ipak da će Obama zadržati momentum, u Teksasu i Ohiju izvući barem „neriješeno“ i onda nastaviti build-up prema demokratskoj nominaciji. Možda će se to odužiti, možda će Hillary Clinton pokazati ustrajnost ala Mike Huckabee koji i nakon jučerašnje trostruke McCainove pobjede i dalje „ostaje u utrci“, ali stvari će biti sve izvjesnije i polako će se fokus prebacivati na McCain – Obama front.

A kad se (ako ;-) to desi onda će se Zvone Radikalni doista opušteno moći zavaliti u naslonjač i promatrati kako Amerika heals its wounds ...

McCain kao primjer najboljih principa Republikanaca – small government, pro-immigration, pro-trade, protiv koruptivnog utjecaja biznisa u američkoj demokraciji ... jes' da nije kvalificirani „konzervativac“, ali, kao što sam jednom već rekao, zato mi je toliko i drag.
A koliko su evangelikanski i ini fundamentalisti kršćanske provencijencije svojim stiskom Republikanske stranke „zla“ i podjela unijeli u američku politiku, mogu samo reći da ću s posebnim zadovoljstvom gledati kako gutaju govno i podržavaju McCaina :-))).

A s druge strane Barrack Obama koji ima „JFK-potencijala“ u sebi :-). Doduše, treba priznati da ga se (zasad s pravom !) napada da je još uvijek tanak u detaljima svojih policy proposals, ali njegova retorika i nastup, te entuzijazam koji budi u ljudima su nakon sedam godina vladavime G.W. Busha nešto što Americi doista treba.
Još ukoliko se uspije othrvati stisku koji nad Demokratskom strankom imaju učiteljski sindikati pa stvarno najavi/krene u neku smislenu reformu sustava obrazovanja ... di će mu biti kraj :-). A s obzirom da je crnac i da od takve reforme najviše imaju profitirati upravo crnci rasuti po getoima i siromašnim četvrtima s javnim školama s čijom kvalitetom smo upoznati kroz „propagadni odjel američke imperije“ (čitaj Hollywood ;-) ima nade ...

Dva anti-establishment kandidata ...

U utrci za najmoćniji položaj na cijelom svijetu ... God, I love America :-))))))

- 23:41 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>