nedjelja, 04.03.2007.

Što znači biti siromašan u Americi

Biti siromašan je gadna stvar.
Pa eto, nedavno me iznenadilo kad je Zoran Šprajc u svom Dnevniku govoreći o toj temi izbacio podatak da je (službeno) u Hrvatskoj 11 % siromašnih. Koliko se sjećam, Britanija je bila na 16 % (sve ovo je po sjećanju, pa me ispravite ako griješim) a i ostale navedene zemlje (sjećam se još Italije i Francuske) su bile tu negdje.
Opala !!! Pa nismo ni tako loši.
ALI, kao što bi rek'o Einstein (iako ja sumnjam da je on to ikada baš tako rekao :-) „SVE JE RELATIVNO“. A negdje u isto vrijeme sam na blogu Free Exchange naletio na istu tematiku, ali ovaj put vezano uz Ameriku.
I evo što kažu podaci njihovog Census Bureau-a (što bi mi rekli Državni zavod za statistiku):
- 46 % svih siromašnih kućanstava posjeduje svoje kuće. Prosječna kuća osobe koja je klasificirana kao siromašna ima tri spavaće sobe, jednu i po kupaonicu, garažu i trijem
- samo 6 % siromašnih kućanstava je prenapučeno. Više od dvije trećine ima više od dvije sobe po osobi
- 76 % siromašnih kućanstava ima klimu
- gotovo tri četvrtine siromašnih kućanstava posjeduje automobila, 30 % posjeduje dva ili više automobila
- 97 % siromašnih ima televizor u boji, više od polovice imaju dvije ili više televizora
- 78 % ima video ili DVD player, 62 % ima kablovsku ili satelitsku televiziju
- 73 % ima mikrovalne pećnice, više od polovice ima stereo liniju, a trećina ima strojeve za pranje posuđa

I završni komentar, prenesen s Free Exchange bloga odakle sam sve ovo i pokupio (a koji mi se ne da prevoditi na engleski :-):
. . . Overall, the typical American defined as poor by the government has a car, air conditioning, a refrigerator, a stove, a clothes washer and dryer, and a microwave. He has two color televisions, cable or satellite TV reception, a VCR or DVD player, and a stereo. He is able to obtain medical care. His home is in good repair and is not overcrowded. By his own report, his family is not hungry and he had sufficient funds in the past year to meet his family's essential needs. While this individual's life is not opulent, it is equally far from the popular images of dire poverty conveyed by the press, liberal activists, and politicians.
Što reći na ove podatke ???!!!
Kad sam ovo gore krenuo pisati (prepisivati s engleskog :-), krenuo sam tako da sam boldao najfascinantnije podatke. Ali, kao što vidite, odustao sam – JER SU SVI APSOLUTNO FASCINANTNI.

Diskusija se može pokrenuti u mnogim pravcima, ali razlog zbog kojeg ovo pišem je sasvim jednostavan. A to je razbijanje mita koji je danas prevalentan u hrvatskoj (i evropskoj) javnosti a koji bi se mogao sažeti kao „jebo ti taj crni nehumani kapitalizam – vidi kako je u Americi loše“.
Bome, stvarno je loše :-).
Naravno, jasno je da bi kopiranje krivulje distribucije dohotka s SAD-a na recimo Hrvatsku završilo puno lošijim ishodom za hrvatske siromahe zbog drastične razlike u apsolutnom iznosu BDP-a po stanovniku (iako sam prilično siguran da trenutna krivulja distribucija prihoda u Hrvatskoj pokazuje čak i veću nejednakost nego ona u SAD-u).
Stoga se, alas, problem siromaštva u Hrvatskoj (koji je u stvari PUNO gori nego od onoga u SAD-u, koliko god mediji s osobitim zadovoljstvom pljuvali po američkom sistemu) ne može riješiti direktnim kopiranjem američkog modela. Nažalost, morati ćemo biti puno puno inventivniji u organizaciji resursa našeg društva kako bi uopće došli u poziciju (recimo 30.000 $ BDP po stanovniku) da možemo birati između različitih postojećih modela (recimo: američko-britanski ili njemačko-francuski).
A ovo naše muddle-through koje se svodi na malo kapitalizma, malo socijalizma, malo patriotizma, pa onda jopet nanovo ne vodi nikamo.
Možemo li bolje ? Nisam optimističan :-(.
A kad to kaže netko čija je razina optimističnog pogleda na svijet takva da se još uvijek nada da se Irak može izvući iz građanskog rata (ako niste shvatili smokin, to oće reći da je Zvone Radikalni nepopravljivi optimist thumbup), onda mislim da doista nije dobro.
A kad su država i političari tako nesposobni, onda nama Hrvatima nema druge nego zasukati rukave i sami se pobrinuti da nam bude bolje. Još samo kad nam u tome država ne bi smetala ...

Uskoro, nastavak drugi – a kakava je situacija sa siromašnim siromašnima (i kako je Jutarnji prenio tu vijest)...

- 18:41 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>