srijeda, 04.06.2008.

Hillary – DAJ VIŠE O'LADI !!!!

Upornost je vrlina, oko toga nema spora, ali ovo što pokazuje Hillary Clinton u predizbornoj utrci Demokrata u SADu spada ipak pod neku drugu karakternu kategoriju! Concede je riječ za koju se već par mjeseci čeka da siđe s njenih usana, a ona nikako pa nikako!

Sto mu debeljuškastih praščića, nakon sinoć održanih (zadnjih!) predizbora u Montani i Južnoj Dakoti i plime superdelagata na njegovu stranu, Obama je VEĆ skupio dovoljno delegata za osvajanje nominacije, ali ona ko najtvrdoglaviji dalmatinski tovar neće pa neće da prizna da je stvar gotova. Comedia la finita ...

Ili možda ipak ne ?

Pa teoretski, nije gotovo dok stvarno nije gotovo, odnosno dok se na konvenciji Demokrata i službeno ne izabere njihov predsjednički kandidat. I za one koji ove izbore ne prate svakodnevno (ovo ponavljam po n-ti put :-), stvar je komplicirana postojanjem superdelegata, odnosno partijskih „uglednika“ koji po defaultu imaju pravo glasa na konvenciji kad se bira kandidat. Naime, superdelegati se mogu i predomisliti !!!

Dakle, iako Obama kad se zbroje pledged delegati (oni koji se direktno biraju na izborima) i superdelegati ima dovoljno glasova za nominaciju, Hillary se očito još nada da će iz ormara ispasti neki kostur koji će natjerati superdelegate da en masse napuste Obamu kao svoj izbor i „uskoče u njen vagon“.

Vjerojatno je zato u par zadnjih dana plasirana priča o postojanu videoklipa u kojem Michele Obama, Barackova supruga, jako ružno priča o bijelcima :-) Ali, kao što i u linkanom članku lijepo kaže, malo je teško povjerovati da sve do sada taj klip nije procurio na YouTube!

Kako je ipak vjerojatnije da „kostura“ nema, postavlja se pitanje na što Hillary u stvari cilja ?

I tu su dvije mogućnosti:

Prva mogućnost je da se „grebe“ za mjesto potpredsjednika. Priča se da Bill Clinton zadnjih tjedana agresivno gura tu ideju, a i mnogi drugi su Obama-Clinton ticket (glasački listić) razmatrali kao win-win kombinaciju! Obama je do sada vrlo uspješno eskivirao takva pitanja, ali kad se zbroje „prednosti“ oba kandidata (Obama=crnci, mladi, „intelektualci“; Clinton=žene, hard working white Americans, iskustvo) stvar doista izgleda kao no-brainer!

BUT, IT AIN'T GONNA HAPPEN :-))))

Naprosto je previše zle krvi između Obaminog i Clintoničinog kampa da bi stvar mogla šljakati! Obama is all change, pa da za VP-ja uzme nekog tko je anything but change? Neće ići! Odnosno, bar ja mislim da neće ići i da će kad se stvar doista zakuha (dosad je sve bilo onako „iza kulisa“) Obama reći: „Hvala, ali ne hvala“.

Jedino što je Hillary mogla (i još uvijek može!) napraviti da doista poveća Obamine šanse u studenom je da održi jedan pravi pomirljivi govor, bez optužaba, bez žaljenja kako trka nije bila fer zbog (s njene, a pogotovo Billove, strane percipiranog) biasa medija prema Obami, bez da ukazuje kako je (po njenoj, u biti krivoj, računici!) ona pobijedila u popular voteu, bez kritiziranja odluke o glasovima Floride i Michigana ... bez svega toga, da onako iskreno prizna da je pobijeđena i da pozove „svoje“ glasače da bezrezervno stanu iza Obame.

Ali, početne naznake nisu dobre.

Što nas dovodi do druge mogućnosti – a to je da Hillary Rodham Clinton Baracku Husseinu Obami sapuna dasku :-).

Jer, njena mantra je u zadnjih mjesec dva dana uglavnom bila – „ja sam bolji kandidat i ja ću bolje proći na izborima u studenom“ i tu se za Hillary otvara jedna ultimativna makijavelistička mogućnost – odmoći Obami u studenom koliko je god moguće (odnosno drukati, naravno ne otvoreno, za McCaina, ili, preciznije rečeno, uskratiti Obami bezrezervnu podršku), pa ako Obama izgubi dolazi u situciju „Što sam vam ja govorila!“, i onda napasti tada već poprilično starog McCaina na izborima za četiri godine.

Jer, budimo realni, ukoliko Obama postane predsjednik, za Hillary su snovi o predsjednikovanju gotovi! Za osam godina će joj već biti 68 i to neće ići (Clintonovska aureola će do tada posve izblijediti, a i doći će neki novi dečki (a i cure ;-).

Dakle, sad je trenutak biti ili ne biti!

Može li to Hillary izvesti ?

Može, ali problem je što će je prilikom toga sigurno prokužiti :-). And then all hell will break loose...

Mogao bih sad ja tu puno pametovati i nagađati, ali sve će biti jasnije kad Hillary konačno održi govor u kojem će priznati poraz.

Živo me zanima ...

UPDATE: Kažu da će u subotu Hillary položiti oružje :-))

- 16:36 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>