nedjelja, 31.08.2008.

Jel' John McCain LUD ČO'EK??? Ili možda ipak nije ;-)

Što je McCainu bilo na pameti kad je odabrao, na nacionalnoj razini posve nepoznatu guvernericu Aljaske Sarah Palin za svoju potpredsjednicu, vrag će ga crni znati!? Ali, kad bih morao nagađati, rekao bih da su na njen izbor za republikanskog VP-ja presudno utjecale četiri stvari (ne nužno poredane po važnosti):
- Radi se ženi :-)
- koja spada u kategoriju političkog mavericka
- čiji izbor garantira medijsku pažnju i „anuliranje“ utjecaja Obaminog izvrsnog govora
- i pritom je konzervativka to the core

Prvo, Sarah Palin je pripadnica „slabijeg“ spola i na što je McCain ciljao ovakvim izborom je kristalno jasno – predizbori Demokratske stranke su iza sebe ostavili 18 milijuna nezadovoljnih Hillarynih pristaša, i u toj skupini su žene značajan dio! To je, naravno, politika u svom najgorem izdanju („sorry Mitt, ali jebi ga, kad bar ne bi imao tu stvar u gaćama“ ;-) , ali kako cilj opravdava sredstva, ovdje je ipak važnije da li će taj potez polučiti kakve rezultate?

S jedne strane, priča je perfektna. Majka petero djece, najstariji sin se sprema u Irak, najmlađe pati od Downovog sindroma, komunikativna, otvorena i pritom još i mlada (44 godine! – tome ćemo se još vratiti). Naravno, nije to kalibar Hillary Clinton, već i zbog same činjenice da je dvadesetak godina mlađa, ali kad se ovako pogleda, ima tu štofa da se „soccer mums“ malo zamisle (iako je ona, što je i logično s obzirom da je s Aljaske „hockey mum“ ;-).

S druge strane, malo je to nipodaštavajuće za žene, ne? Pomalo ih se tretira kao ovce ;-). „Vidite, ti Demokrati nisu htjeli izabrati ženu, ali evo vašeg spasitelja Johna McCaina, pa glasajte za mene i moju potpredsjednicu“.

Reklo bi se – prozirno :-).

Pa bi se mogle američke žene i naljutiti! Pogotovo s obzirom da se radi o prilično neiskusnoj političarki (kao što rekoh, tome ćemo se vratiti) tako da je pokušaj stjecanja političkih bodova, odnosno iskorištavanja nastale situacije u kampu Demokrata, više nego evidentan!

Ali, nije to sve! Jerbo, dotična Sarah Palin je čvrsta konzervativka!!! Kako je njena pozicija strogo pro-life (znači, protiv abortusa), male su šanse da će se „naći“ s puno žena koje su podržavale Hillary! Iako na glasu kao feministkinja, njeno čvrsto protivljenje abortusu će joj u povezivanju sa ženskom populacijom predstavljati određeni, a moguće i veliki problem.

Ali, ni to nije sve. Sarah Palin je i doživotni član National Rifle Association (to su oni zbog kojih u Americi ima toliko oružja na ulicama, iako će netko reći da je to ipak zbog Drugog amandmana Ustava, ali dobro ;-). Na CNNu je jedan od prvih clipova koje sam vidio bio onaj na kojem ona u streljani puca iz automatske puške!!!??? VAAUUUU :-) I dobro joj leži, vidi se da ima iskustva.

Eh, to je nama Evropljanima poprilično teško shvatiti. Kulturološke razlike uz povijesne specifičnosti su dovele do toga da će prosječan Evropljanin na takvu sliku reagirati nevjericom, zaprepaštenjem i vrlo vjerojatno posvemašnjom osudom.

Ali, ovdje pričamo o američkim izborima i bitno je što će reći Amerikanci. A to što je Sarah Palin solidna konzervativka bi moglo jako lijepo pokriti jedan gadan deficit McCainove kampanje. Naime, John McCain je oduvijek imao problema s desnim religioznim krilom Republikanske stranke, i njegovi pokušaji tijekom predizbora da im se „svidi“ su polučili osrednje rezultate (a to je poprilično negativno utjecalo na njegov status mavericka i straight-talkera!). Uzeti za potpredsjednicu Sarah Palin čiji su credentialsi na tom području besprijekorni je svakako mudar potez i mogao bi mobilizirati konzervativnu bazu da u većem broju izađe na izbore.

Doduše, kad se stvar pogleda s druge strane, religioznim konzervativcima bi možda bilo dovoljno N puta pustiti spotove u kojim bi se pokazalo koliko je u stvari liberalan Barack Obama, pa da u strahu od „Sotone“ masovno izađu na izbore - iako im ni sam McCain baš nije „čist“ (a je, ta religija stvarno zna ljudima izokrenuti percepciju ;-)

Kako će McCain-Palin ticket odigrati taj tango s religioznim krilom Republikanske stranke će svakako biti zanimljjivo vidjeti, pogotovo u svjetlu činjenice da se u situaciji kad treba pričati o religiji, Barack Obama snalazi puno bolje nego John McCain (iako je on, naravno „liberal“ – go figure that ;-)!

Dakle, i sa ženama i sa hard-core vjernicima je Sarah Palin što bi se reklo, li – la. Može ispasti dobro, a moglo bi ispasti i loše.

Ali, nije s time Sarah Palin ispucala svu svoju municiju – ima još nešto, a što potencijalno otvara sasvim nove mogućnosti i smjerove u kampanji Johna McCaina. Sarah Palin je naime, isto kao i John McCain – maverick! Što će reći, kad triba, ona će ići i kontra, što je pokazala na Aljasci uvođenjem novih etičkih standarda i pravila u politički proces. Posljedični sukob s republikanskim establishmentom na Aljasci (koji potresaju skandali - što bi se reklo „do jaja“, - ponovno, Ted Stevens je ključna riječ) i to što je bila glasni protivnik famoznog „Bridge to Nowhere“ samo dodatno poboljšava njen kredibilitet kao „protivnika starog načina vođenja politike“ i (potencijalnog) „reformer of bad Washington ways“.

Kužite :-)!?

Obama je „all change“ i „all hope“ tako da bi forsiranje te priče moglo izgledati kao kopiranje, ali ima tu jedna vrlo zanimljiva stvar. Pažljivi pratitelji političkog djelovanja Baracka Obame naime kažu da bi kod njega karakteristična izreka prije trebala biti „all talk and NO walk“. Iliti, „puno priče, malo rada“!

Iako Obama obećava promjenu načina, sredstava i ciljeva washingtonske politike, zanimljivo je da se njegova dosadašanja karijera može opisati kao „ne talasaj“!!! Iliti, u „krugovima moći“ se snašao sasvim dobro, a Tony Rezko je ime koje će Republikanci u svojim spotovima jako često spominjati. Ukratko, svojim političkim djelovanjem Obama nipošto nije stao iza svoje proklamirane želje za promjenom.

S druge strane, Republikanci imaju ticket koji s pravom može reći da spada u ekipu koja može „zatalasati“ stvari!!! Naravno, treba vidjeti koliko će Republikanci ozbiljno ganjati temu „promjene“ u svojoj kampanji, ali na optužbu da McCain predstavlja „još četiri godine Busha“ će sad imati nešto snažniji odgovor.

Kad se sve zbroji, ono što je sigurno je da je izborom Sarah Palin kampanja Johna McCaina uspješno prebacila fokus medija s konvencije Demokrata i izvrsnog Obaminog govora. Naravno, odabir republikanskog VP-ja po definiciji privlači pažnju medijskog cirkusa, ali ovakvim iznenađenjem je McCain taktički odigrao najbolje što je to bilo moguće.

Sportskim rječnikom – „došao je u posjed lopte“ ;-)

Rizičan potez? Apsolutno! I zato će biti posebno zanimljjivo.

A toj sveukupno zanimljivoj priči, posebno posebno će biti zanimljivo vidjeti kako će se odigrati priča s „neiskustvom“!

Demokratski spin je već krenuo: „Pa pogledajte, pa jel' to osoba koju se smije postaviti na korak do predsjedničke fotelje!?“. Gradonačelnica grada od 7.000 ljudi, dvije godine guvernerovanja drugom najslabije naseljenom američkom državom (koja je k tome još i sasvim specifična što znači da Sarah Palin vrlo malo zna iz osobnog iskustva o problemima koji muče mainstream Ameriku) – i to je to!

I, ako se, ne daj Bože Johnu McCainu nešto desi (a nasmijem se svaki put kad Demokrat to kaže i onda obavezno doda „sačuvaj Bože“ uz pripadno namještanje ozbiljne face ;-), eto ti osobe koja će imati prst na nuklearnom obaraču!

Paaa, to bi bilo nezgodno. Podsjeća me malo na Galacticu, ali tamo to uopće nije loše ispalo :-))).

Anyway, kažu da je John McCain u izvrsnoj formi, ali bez obzira na to, ni po pitanju „neiskustva“ stvari nisu tako crno-bijele (a jesu li ikad!?). Naime, ni Barack Obama se ne može pohvaliti nekim velikim iskustvom! Čak dapače, u smislu iskustva „vladanja/upravljanja“, Sarah Palin ga šiša jerbo, Barack Obama nikada u životu nije držao neku „izvršnu“ (executive) poziciju. Radio je kao community organiser u Chicagu, bio u senatu države Illinois, onda je na demokratkoj konvenciji 2004-te održao govor koji ga je poslao u nacionalnu orbitu, i tome treba dodati četiri godine „senatorovanja“ (iako, ako ćemo pravo govoriti, trebalo bi napisati dvije godine, jer se zadnje dvije godine bavi svojom predsjedničkom kampanjom ;-).

Jest da će sada Republikancima biti teže napadati Obamu zbog njegovog neiskustva kad i sami imaju zelenog VP-ja, ali možda to nekako i uspiju provući.

Suma sumarum, odabir Sarah Palin je vrlo riskantan potez Johna McCaina, ali znate kako kažu: „ko ne riskira ne profitira“. A kad bolje razmislim, sad će malo Amerikance okupirati Gustav (ne daj bože reprize Katrine!), taman dok prođe Republikanska konvencija (hmm, sigurno im nije drago zbog te distrakcije – poruka s nebesa možda ;-) a nakon toga će glavne uloge ipak preuzeti glavni igrači – John McCain vs. Barack Obama – kao što san van lipo ja govorija ;-)

- 19:34 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>