nedjelja, 28.10.2007.

„Taj naš liberalizam“ - REPLY

U ovom postu, Zvone Radikalni u gostima kod kolege blogera tragicnamisao. A povod je njegov post „Taj naš liberalizam

Detaljno ćemo ga secirati :-). (sav bold dalje by Z.R.)

Pa da krenemo:

U tzv. totalitarnim režimima svatko je znao tko je zapravo njegov protivnik. U fašizmu je to bio rasni, a u komunizmu klasni neprijatelj. Isto tako, svaki inteligentniji građanin u nekadašnjim socijalističkim državama znao je da je vladajuća ideologija ideologija, i to ideologija laži koja se vrti na svim valnim duljinama 24 sata dnevno

No problems here. Ali onda počinjemo...
Liberalizam je novi duh vremena, novi mainstream iako soft ideologija koja sebe uopće ne smatra ideologijom, koji ima drugačija sredstva represije i neviđene mogućnosti terora nad slobodoumnim ljudima.

Tako govoriti o liberalizamu koji je u svojoj biti posvećen slobodi pojedinca od terora i represije !!!??? Jel' mi pričamo o istom liberalizmu ??? Jer liberalizam, barem kako ga ja doživaljvam je bogom dan za slobodumno ljude !!!

Zbunjen ??? (ali razjasniti će se malo kasnije :-)
U liberalizmu je dopušteno reći sve. To je istina, čemu stvarati političke žrtve i progoniti neistomišljenike kada ih mase, obuzete gramzivošću i trošenjem ionako mogu samo ismijavati ili barem ignorirati. Čemu Gulag? Kada postoji Big Brother? Mekan, smiren, prikriven način porobljivanja s cijelim jezikom laži gdje se kamatarenje prikazuje kao pomoć, gdje se okupacija naziva spasom, gdje se nametanje naziva uvođenje...laž se vrti 24 sata dnevno.

Meni se osobno Big Brother GADI i u cijelom životu sam ga sveukupno gledao manje od sata. Ali, ako narod to želi (a izgleda da se to sviđa lijepom postotku Hrvata), ja kao pravi liberal nemam s time ama baš nikakvih problema. Niti vidim u čemu je problem ?
Zvone Radikalni lijepo ne gleda BB i mirna Bosna.

Eeee, ali vidim ja već na što kolega cilja ... („mase, obuzete gramzivošću i trošenjem“ ;-)
U fašizmu i komunizmu je postojala malena grupa disidenata, u liberalizmu je svaka pomisao na istinsku oporbu nezamisliva. Tko danas može sumnjati u slobodno tržište, ideologiju ljudskih prava, dogmu o slobodi, kraju povijesti, vječnom rastu??

Bah. Danas su ljudska prava i sloboda nedodirljivi i to je jedan od većih civilizacijskih dohvata čovječanstva. A što se tiče ovog malog „uboda“ o „kraju povijesti“ i „vječnom rastu“ koje je kolega pokupio iz naslova knjiga popularnih 90-tih godina (u vrijeme uspona „američkog imperija“ ;-) ...
Pa, prvi se pokazao kao zabluda Fukuyame koju je on u međuvremenu ispravio, a drugi je zabluda s „New Economy“ idejom – što s liberalizmom nema neke veze, ali ima veze s „iracionalnim očekivanjima“ ;-)

Taj pojedinac može biti proglašen luđakom, a karijeru unutar društvenih znanosti može zaboraviti.
To naravno nije točno jer su sveučilišta puna onih koji vrlo glasno govore protiv navedenih stvari, a poglavito protiv slobodnog tržišta.

Moderni liberali i čuvari njegova jednoumlja vole pojam liberalizam koja skriva pojam kapitalizam. Kapitalizam znači krv, znoj i suze, siromaštvo, nejednakost.

Koja BUDALAŠTINA !!! Posve promašena kategorizacija kapitalizma !!!
Doduše, prihvaćanje liberalne organizacije društva prirodno vodi na kapitalizam kao EKONOMSKO uređenje (s pripadajućom važnošću tržišta i svetošću ugovora između pojedinaca) ali ovakve hiperbole su čisto „mahanje rukama“.
A zanimljivo je kako su se neke od najliberalnijih država (nordijske npr.) poprilično udaljile od kapitalizma o kakvom ti pričaš.
Liberalizam znači svijet u kojemu je sve dopušteno, u kojemu i svaka bizarnost ima pravo na svoju slobodu.

Iz ove rečenice bih ja zaključio da je autor za vraćanje na komunizam „gdje je zabranjeno sve što nije eksplicitno dopušteno“ ???
A da pogodim dalje - pederima je mjesto u mentalnim ustanovama a nipošto u matičnim uredima, abortus je, prirodno, zabranjen, a za pušenje marihuane se ide u zatvor na par godina.
A dobro sad, oko toga se možemo samo ne-složiti ;-)
U liberalizmu ionako nema odgovornosti za ništa, sebičnost, pohlepa, loše ljudske osobine izlaze na vidjelo jer u liberalizmu pojmovi solidarnosti, skromnosti, duhovnosti znače vrlo malo.

Opet malo „mahanja rukama“ !!
S druge strane, da liberalizam stavlja naglasak na pojedinca u odnosu na kolektiv JEST istina. I takvo uvjerenje, u današnjem posvemašnjem kolektivističkom shvaćanju države („država treba riješiti sve moje probleme“), svaki pravi liberal nosi kao badge of honour.
Tragicnamisao bi sad vjerojatno rado potegnuo jednakost liberalizma i hobesijanskog „čovjek je čovjeku vuk“, ali mislim da je civilizacija, barem zapadna, ipak malo napredovala ...
Pljačkaj ljude, prirodu, ubijaj, rastači, uništavaj, ali pričaj cijelo vrijeme o ljudskim pravima i demokraciji.

Ovdje, naravno, cijenjeni autor priča pa gotovo isključivo O AMERICI :-))))
I mora se priznati da je licemjerje koje SAD pokazuje u odnosima sa svijetom evidentno. Jedino što se može reći u njihovu obranu je da biti svjetski policajac zahtjeva i određene kompromise. Koje su Amerikanci poprilično loše odradili, ali zato su i kažnjeni drastičnim padom ugleda u svijetu. U američku demokraciju nimalo ne sumnjam, hvala na pitanju, i uskoro će glasači imati svoju priliku popraviti stvari. Jest, znam da nije savršeno, ali nitko još nije smislio bolje.
Još moram primjetiti da Amerika baš i nije „najliberalnija“ zemlja na svijetu ;-). A Dance, Šveđane i Norvežane se baš i ne može optužiti da „pljačkaju ljude, pridodu, ubijaju, rastaču i uništavaju“ ;-)
Liberalizam je sustav represije i sustav neslobode koji se kvalitativno ne razlikuje od fašizma i komunizma koliko god nam se činilo suprotno. Kada bi se pobrojale žrtve koje su nastale zbog djelovanja zakona liberalnog kapitalizma došli bi do zapanjujućih brojki. Da i ne spominjem zidove, ratove, nepravde...

Mislim stvarno, ali ono baš stvarno - SEREŠ (da oprostiš na izrazu, ali ne mogah se suzdržati ;-) !!!!

„liberalizam je sustav represije i sustav neslobode“ – a majke ti irudove ??????

„koji se kvalitativno ne razlikuje od fašizma i komunizma“ - a čuda neviđenog ?????

A tek „žrtve liberalizma“ – DAJ BROJKU MAJSTORE !!!! DI, KO, KAKO, ZAŠTO ?

Doduše, lako je moguće da ti u „žrtve liberalnog kapitalizma“ ubrajaš i sve žrtve Prvog i Drugog svjetskog rata (imperijalizam, liberalizam, sve je to isto ;-) a isto tako i sve žrtve raznoraznih revolucija i kontrarevolucija u Africi, Aziji i Južnoj Americi u drugom dijelu 20-tog stoljeća (kolonijalizam, liberalizam – sve je to isto ;-).

Hm, ako ćeš tako zbrajati, vjerujem ti da bi se nabirkalo. Ali je to, naravno, totalna glupost.

Soft ideologija liberalizma ni u jednom času ne ostavlja čovjeka na miru. U nacističkoj Njemačkoj čovjek je mogao tridesetih godina više manje normalno živjeti, nitko mu se nije petljao u navike i krevet.

rođo, rođo, rođo ...

Ma u stvari, sasvim si u pravu. KOGA BOLI K.... ZA ŽIDOVE ! Njima se „petljati u navike i u krevet“ je skroz u redu. Oni su ionako niža rasa. A i zaslužili su. Jel' tako ?

Ne znam, moram priznati da sam temeljito zbunjen. Mislim, imam ja pokojeg poznanika koji bi apsolutno potpisao ovakve izjave. Ali to su glupani i budale. Neobrazovani idioti. OVCE !!!
Ali ti ne spadaš u tu skupinu. Koncizno i lijepo pišeš, rečenične konstrukcije odlične :-), vidi se da si i nešto pročitao u životu.

I SAD TI MENI OBJASNI KAKO TAKAV INTELEKTUALAC (!?) MOŽE NAPISATI:

U nacističkoj Njemačkoj čovjek je mogao tridesetih godina više manje normalno živjeti, nitko mu se nije petljao u navike i krevet.

KAKO, KAKO, KAKO !!!!????

Ja to naprosto ne razumijem !!!!!!
U stvari, malo mi je sad sinulo. Ti vjerojatno isto tako misliš i o Hrvatskoj 90-tih :-)))) „U Tuđmanovoj Hrvatskoj čovjek je mogao devedesetih godina više manje normalno živjeti, nitko mu se nije petljao u navike i krevet. „
Pa to i jest bilo tako – ako nisi bio Srbin, ili ne daj Bože, kontra režima.

Paralela je APSOLUTNO PRETJERANA, ali je i indikativna :-)))) !!!

E pa majstore,let's make things clear – Tuđmanovo anti-liberalno (autokratsko) ponašanje 90-tih nikako nije bilo u redu (kakve god bile njegove zasluge !), a ponašanje nacista 30-tih godina ne da nije bilo u redu, nego je bilo za APSOLUTNU moralnu osudu svakog civiliziranog ljudskog bića!!!
Ne znam odakle crpiš svoje informacije o nacističkoj Njemačkoj 30-tih godina, ali ti svakako preporučujem knjigu Williama Schirera „Uspon i pad Trećeg Reicha“. Kad savladaš ta četiri toma od po 500-600 stranica znanstvenog istraživanja (baziranog na sačuvanim službenim dokumentima nacističke Njemačke – a njih je bilo podosta) javi mi se i reci da li i dalje jednako misliš.

Liberalizam nigdje ne posustaje i nijedan segment života ne ostavlja čovjeku na izbor. Što je Big Brother nego koncentracioni logor? U ovome logoru zatočenici nisu dovedeni na silu niti će biti ubijeni, oni su tamo dobrovoljno i sretni su što su tamo...to je ideologija liberalizma.

Nema izbora ? Kako sad to – a ja mislio da je upravo bit liberalizma osobni izbor pojedinca ?

Zbunjen ?

Big Brother = koncentracioni logor ???

S tvrdnjom se AAAAAAPASOLUTNO SLAŽEM – u slučaju kad bi postojao zakon koji propisuje DA GA SVI MORAJU GLEDATI (BB policija provaljuje ljudima u kuće i u nepoznatom smjeru odvodi one koji su se drznuli okrenuti na recimo HTV), i izbor stanara kuće se obavlja po slučajnom uzorku nad cijelim stanovništvom.

U toj situaciji, tvoja hiperbola je opravdana (ali je i dalje je hiperbola, jer, barem zasad, u BBu ljude ne ubijaju ;-). Ali, kako smo ipak poprilično daleko od tog scenarija, to ipak nije hiperbola već najobičnija GLUPOST !!

Liberalizam je razvio golemi jezik laži i fikcije, od ljudskih prava, preko međunarodnog poretka do parlamentarne demokracije na liberalni način. Izbori su pošteni samo kada pobjedi kandidat koji ne dira u postojeći poredak. Sjetimo se Austrije, Meksika ili Ukrajine. Liberalizam dijeli vlast na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, on dijeli sve, samo ne dijeli novac, našalio se još davno jedan španjolski satiričar.

Ajmo redom.
Austrija – Heider nije bio pobjednik (jer nije mogao SAM formirati vladu), a to što je njegovo pojavljivanje natjeralo druge dvije stranke na neprirodnu koaliciju – to je demokracija. Što se tu ima prigovoriti ?
Meksiko – te izbore nisam pratio i znam da je bilo polemika oko rezultata. Ali, kako nisam upoznat s detaljima ostavljam benefit of doubt za tvoj stav :-)
Ukrajina – slična, ali ne i ista priča kao sa Heiderom. Tri igrača u početnoj formaciji 2 (Juščenko + Timošenko) na 1 (Janukovič). Što se razbilo na 1 : 1 : 1 i nove izbore. Koji su, koliko sam čitao odrađeni ako ne baš ono posve demokratski i fer, ali dovoljno dobro da rezultat izbora predstavlja volju građana. Pa će se dogovoriti. U čemu je problem ?

Možda bi Rusija bila bolji primjer ... Iako se tamo baš i ne može pričati o nekom liberalizmu ;-)


I to bi bilo to od kolege tragicnamisao.

Sve u svemu, jedan kompletni miš-maš. Malo „desničariš“ (Židovi, sloboda kao „bizarnost“) pa malo „ljevičariš“ (anti-kapitalizam) pa malo „zelenariš“ („Pljačkaj ljude, prirodu“) pa malo „sanjariš“ (svijet bez Big Brothera ;-)

Ukratko - NEKOHERENTNO !!!

„Jako si loš politički analitičar“ :-P.


Ipak, moram priznati da sam u svojoj reakciji malo pretjerao :-). A kako je originalan post napisan prije 20-ak dana, pošteno bi bilo reći da je kasnije u komentarima kolega tragicnamisao napisao i ovo:
Pametni zub - priznajem da je možda bolje kloniti se usporedba s nacističkom Njemačkom. Htio sam reći da onaj tko tridesetih nije bio rođen kao neprijatelj i nije se petljao u politiku je mogao bez nacizma oženiti se i živjeti, nije bilo pristiska na potrošnju i životne navike ovoga tipa, ako je bilo bile su grube i direktne i svatko ih je znao. Pritisak liberalizma je mekan i nevidljiv.

U postu su ga malo „zanijele“ hiperbole ;-), a ja nisam pokazao milosti (doduše, malo i dalje grebe ovo „nije bio rođen kako neprijatelj“ hmmm)...

I gledajući ovako suma sumarum, nalazim da tragicnamisao i ja imamo i određenih dodirnih točaka. „Poglupljivanje“ društva i preveliki (apsolutni !? ) naglasak na konzumerizam doista predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju modernog društva.
Razlika je, čini mi se u načinima kojima bi se protiv toga trebalo boriti. Tragicnamisao „sanjari“ o nekom novom društvenom uređenju u kojem Big Brothera neće biti ZATO ŠTO GLEDATELJIMA NEĆE BITI ZANIMLJIV. Nemam ništa protiv, ali čekam argumente. (društvena organizacija ala Star Trek može biti polazna osnova, ali ..., jel'te, to su ipak Zvjezdane staze, trebalo bi to malo prilagoditi zemaljskim uvjetima ;-)

Moja je ideja, s druge strane, vrlo jednostavna i svodi se na tri riječi – obrazovanje, obrazovanje, obrazovanje (ovo je čitatelje sigurno iznenadilo ;-). Obrazovanje kojem je cilj pružanje mogućnosti svim ljudima da realiziraju svoj puni potencijal.

Jer, uz globalizaciju koja neumitno nadire, slijedi nam „Veliko oslobađanje“ – oslobađanje od manualnog rada (ovdje mi je Marx pao napamet ;-). I to oslobađanje „silom“, jer Kinezi „ne primaju na konzultacije“ ;-).

Da li će to za nas biti propast, ili će se iskoristiti kao mogućnost za transformaciju društva u smjeru „oslobađanja“ sektora usluga gdje su kreativnost, a počesto i individualizam, pokretači razvoja, ostaje da se vidi.

Uz ovakav obrazovni sustav (a treba naglasiti da je nužan preduvjet funkcionalna pravna država !) nisam baš optimističan, ali ipak tipujem na to kao najbolju opciju. Koja je uz to i posve u skladu s libertarijanskim principima, a čak bih se usudio i reći da ih ima kao preduvjet !

I zato – NE DIRAJ MI LIBERALIZAM !!!!!

- 00:14 - Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>