petak, 29.08.2008.

Ne bi čovik virova, ali Obama vs. McCain će ipak biti GADAN fajt!

I tako je Barack Obama održao svoj „The Govor“ na konvenciji Demokratske stranke kojim je prihvatio nominaciju za predsjedničkog kandidata. Političko-medijski show (kako je to izgledalo tijekom ta četiri dana ukratko možete pročitati ovdje) je kulminirao njegovim govorom za koji Index kaže da je bio „spektakularan“, dok su kolege na blogu Democracy in America (gdje možete vidjeti i tijek live komentara nekolicine blogera) samo zericu skeptičniji („It may not have been a perfect speech, but we seem to agree he's scored a hit — a very palpable hit.“).

Dakle, pred Obamom je smooth sailing do predsjedničke fotelje ?

A jok malac! Niti blizu :-).

Jer, staronja McCain ne samo da nije bacio ručnik u ring, već je u zadnjih mjesec dva čak napravio i određeni comeback! Od 10 % prednosti na nacionalnoj razini za Obamu, došli su do statistički neodlučene utrke! A po nekim anketama je McCain čak i u prednosti (iako vjerujem da je ta „prednost“ u svakom slučaju unutar statističke pogreške ankete – što se u novinskim izvješćima o rezultatima, naravno, gotovo nikad ne spominje ;-).

Što je, kad čovik malo bolje pogleda, doista jako jako čudno!?

Osam godina vladavine George W. Busha, rat u Iraku, ekonomija u banani, benzin skoro tri puta skuplji nego prije osam godina, hrana skupa, kreditna kriza i kriza na housing marketu, bankovni sustav pred raspadom, i tako dalje i tako dalje ...

Recimo to ovako – prije pola godine, nitko pametan ne bi stavio pišljivog boba na pobjedu republikanskog kandidata u studenom! A odonda su se stvari i pogoršale!?

Pravi je malac kapitalac taj John McCain – i drag mi je, čudo mi je drag ;-)

Zašto? I koju je to magiju John McCain upotrijebio da se vrati iz zemlje mrtvih (gdje je njegova kampanja i bila prošlo ljeto prije zahuktavanja sezone predizbora – bez „kune u džepu“ i s Rudyem Giulianijem kao „potencijalnim/jedinim spasiteljem Republikanaca“ u svim novinama – btw. sjeća li ga se itko? ;-)

Recept je bio jednostavan – John McCain je bio ... pa ... John McCain ;-). Ameri bi rekli maverick, a mi bi rekli „čovik koji misli svojom glavom“ (i kaže ono što misli!). Republikanac koji je s većinom Republikanske stranke, barem do prije pola godine, bio na ratnoj nozi! Ukratko - oni u kupe, a McCain u špade.

Bilo da se radi o imigracijskoj politici, bilo da se radi o slobodnoj trgovini, bilo da se radi o „socijalnim“ (čitaj, abortus) pitanjima, bilo da se radi o problemu klimatskih promjena, John McCain je u Republikanskoj stranci uvijek odskakao po svom odbijanju „dogmatično-ideološkog“ pristupa rješavanju političkih pitanja. Iako se i za George W. Busha 2000-te pričalo da bi mogao biti nonpartisan predsjednik (na osnovu njegovog guvernorovanja Texasom kad se dobro slagao s Demokratima – ali to je, eto, malo drugačije ispalo ;-) za McCaina bi to čak moglo i vrijediti!

I tu je njegova najveća snaga – jer, kao i uvijek, izbore će odlučiti neovisni (independent – znači nisu niti Republikanci niti Demokrati) birači kojih je, zbog razočarenja ponuđenim izborom u dvostranačkom sustavu, sve više i više (izbori 2004. su možda mala „devijacija“ s obzirom da je GWB na njima pobijedio ponajviše zato što je Karl Rove uspješno mobilizirao 1,5 milijuna „konzervativnih“ glasača da izađu na izbore).

Oho, znači McCain ima šanse!???

Da, ali, priča je ipak malo kompliciranija :-). Jerbo, pod gadnim napadom Mikea Huckabeeja tijekom sezone predizbora, McCain je nužno morao malo skrenuti udesno. Nimalo u skladu sa svojim statusom mavericka, ulizivao se religiozno-konzervativnom desnom krilu Republikanske stranke (da, to su oni koji su GWB-a „uspješno“ ponovno izabrali 2004-te), zašao u teški populizam sa svojim gas-tax holiday prijedlogom (smanjenjem poreza na benzin tijekom ljetne vozačke sezone – na taj prijedlog se prišlepala i Hillary, a Obama ih je oboje svojim pametnim i utemeljnim kontriranjem, s kojim su se slagali ama baš svi ekonomisti, pregazio ko panzer divizija), a i njegov flip-floping po pitanju poreza ne služi mu na čast (za masovno smanjenje poreza koje je poduzeo GWB 2003. je tada pričao da je loš potez, a sad bi to smanjenje, koje bi trebalo trajati do 2011, učinio permanentnim i još dodatno smanjio poreze – u vrijeme kad je budžetski deficit sky high!!!???)

Je li se to maverick McCain malo zagubio negdje putem? Ispala mu lopta?

Ne znam, ne znam ... ali ako misli pobijediti, bolje mu je da nekako pronađe starog McCaina i vrati auru mavericka i straight-talkera kojem je najveća snaga oduvijek bila da mu ljudi kad priča – vjeruju!

Naravno, nije McCainu jedina snaga njegov dobar status kod nezavisnih birača. Njegovo iskustvo u vanjskoj politici (ili, preciznije rečeno, posvemašnje neiskustvo Baracka Obame u tom pogledu!) će mu svakako dobro doći – i iako je u pogledu iračkog rata Obama bio u pravu, a McCain u krivu (što se njegovog samog začetka tiče – u zadnjih godinu dana su se uloge točno obrnule ;-) ukorijenjeno mišljenje da su Demokrati „tanašni“ po vanjskopolitičkim pitanjima neće biti lako suzbiti – usprkos izboru Joe Bidena, jednog od najjačih Demokrata po tom pitanju, za potpredsjedničkog kandidata.

A Gruzija se sasvim „fino“ desila da nas podsjeti kako svijet u zadnjih par godina nije postao nimalo miroljubivije mjesto – čak naprotiv!

Doduše, ukoliko dovoljno birača povjeruje u „promjenu“ („Change you can believe in“ ;-), možda McCainu njegovo iskustvo u „zastarjelim šprancama politike“ postane i uteg, ali nekako ipak sumnjam da će se (eventualnom) pojavom Baracka Obame kao američkog predsjednika „pravila geostrateške igre“ previše promjeniti pa da ćemo doći u neku „make love, not war“, „we are brothers“, „ma ko nas bre zavadi“ vanjskopolitičku utopiju gdje se, umjesto u akumuliranju moći, širenju sfera utjecaja i „jačanju nacije“, Condoleezza i Lavov natječu u ispijanju votke i viskija.

A tek kad Obamine pristaše (ponovo, u slučaju njegove pobjede) dožive hard awakening i kad od „momentalnog povlačenja američkih snaga iz Iraka“ ostanu samo tužni YouTube klipovi jadanja zbog neispunjenih obećanja ... heh, neće im biti lako ;-)

Kad se to sve zbroji, pa se još pridoda mean political machine Republikanske stranke koja je zadnjih mjesec dana u full attack modu (na što je Obamina kampanja malo sporo reagirala – valjda zbog njegovog inzistiranja da neće voditi „prljavu“ kampanju – iako su se na konvenciji malo „zbrojili“ ;-) ovo bi na kraju mogli čak i biti neizvjesni izbori.

I onda ... BOOOOOOOM !!!!!!!!!!!!!!!!

Otvorio sam cnn.com da pogledam je li ... i ono - je! U želji da spriječi pozitivnu reakciju glasača na Obamin govor i demokratsku konvenciju, McCain je za danas najavio da će objaviti svoj izbor za potpredsjedničkog kandidata

I John McCain je za svog running matea odabrao ...

Tim Pawlenty ?
Mitt Romney ?

Neeeee ... nego:

SARAH PALIN!!!!

Ko? Koga? Čega?

Pa Sarah Palin, 44-godišnja guvernerica Aljaske!

Ko? Koga? Čega? (pa genitiv, op.ed. ;-)

LOOOOOL!

McCain ide ganjati žene :-)))))) Kažem vam ja, pravi je malac kapitalac taj John McCain. Huh! Da vidimo što kaže CNN:

Palin, 44, who's in her first term as governor, is a pioneering figure in Alaska, the first woman and the youngest person to hold the state's top political job.

Palin made her name in part by backing tough ethical standards for politicians. During the first legislative session after her election, her administration passed a state ethics law overhaul.

Palin's term has not been without controversy. A legislative investigation is looking into allegations that Palin fired Alaska's public safety commissioner because he refused to fire the governor's former brother-in-law, a state trooper.

Olaaaa :-)

U utrci za razbijanje tabua, Demokrati : Republikanci – 1 : 1. Demokrati su na predsjednički ticket prvi stavili crnca, a Republikanci prvu ženu. Ajde dobro, neka bude 1 : 0,5 da ne picajzlimo ;-)

Kako bilo da bilo, ovo cijeloj ovoj igri daje sasvim novu dinamiku! Gomili Hillarynih glasača (ili preciznije, glasačica) koji su kako tako progutali knedlu i na konvenciji pokazali jedinstvo u potpori Baracku Obami, John McCain je bacio gadnu kost :-)

A pazi ovo:
Her husband is Todd Palin, an oil production operator on Alaska's North Slope. They have five children, including a son who enlisted in the Army last year.

Asti sto!!!

Mlada (44 godine) i neiskusna (samo dvije godine na poziciji guvernera, prije toga samo „lokalno“), s jakim naglaskom na „etici“ (hmmm – proguglajte malo Ted Stevens da vidite kako to rade na Aljasci, a i ova priča je zanimljiva :-), protestant ...

Što reći nego – bit' će zanimljivo.

- 18:12 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>