utorak, 05.02.2008.

On-line praćenje "Super Utorka" !!!

23:30 Evo, počeli smo. CNN je upaljen pa ćemo vidjeti kako mi ide live-blogging.

Zanimljivosti ?

Uskoro će rezultati od ex-pata iz Evrope (Ameri koji su u inozemstvu a mogu glasati). Biti će zanimljivo vidjeti kako je to ispalo.

Na Democracy in America blogu javljaju da je na www.intrade.com marketu Obama u Kaliforniji otišao na 68 a Hillary pala na 36 ! Ipak, ne treba to uzimati previše ozbiljno. jest da se klade za živu lovu, ali slabo je to. A opet, Obama je gadno zaora zadnjih dana :-). Grateful Dead su se za njega okupili i održali specijalni reunion koncert ! Karte planule za 20 minuta. Nije da znam iti jednu njihovu pjesmu, ali koliko sam čuo, bili su prilično popularni :-).

A bitka je postala nasty :-). James Dobson, fundamentalistički kršćanski propovjednik (ili što je već :-) je rekao da McCain u biti nije konzervativac (well guess what, baš zato mi se i sviđa toliko, zatucana budalo fundamentalistička). A i Romney je napao njegove liberalne stavove. Doduše, priskočija je Huckabee u pomoć referencama na terorizmu (to još uvijek dobro uspali republikansku bazu).

A sad će rezultati iz Evrope ...

Asti sto - kaže da su "Democrats Abroad" priznati kao entitet u predizbornom procesu (evo kaže da ih DNC priznaje kao "state" party) !!! I da imaju 22 delegata što ih, doduše čini najmanjom državom po broju delegata za Demokrate (ukupno ih je oko četiri iljade) ali svejedno, tu su. 6 milijuna Amerikanaca u inozemstvu ima pravo glasati.
Evo javljaju da su Indoneziji masovno za Obamu. Nije ni čudo kad je tamo živija do neke pete šeste godine.

Ništa od rezultata iz Evrope (ili sam propustio ???), ali sad počinje special coverage na CNNu :-)))

Hm, kod Republikanaca je 8 država po sistemu winner-takes-all. New York i New Jersey kao velike države, a tamo je McCain jak. I Arizona je tamo (McCain je njihov senator). Za Kaliforniju ćemo vidjeti. Romney se tamo dobro oporavlja... ali ionako dijele delegate proporcionalno glasovima

00:10 A Mike Huckabee JE VEĆ POBJEDIO U WEST VIRGINIJI :-))))

Kako ? Tamo se to odradilo glasanjem na konvenciji, Romneyu je dobro išlo, bija je u prednosti, ali nakon prvog kruga su se McCainovi pristaše okrenuli Huckabeeju i pa-pa Romney :-))). 18 delegata ! Dobro bi došlo Romneyu ;-). Huckabe kao Vice-President ??? Hell, NOOOOO namcor lud burninmad

00:30 Harangama fundamentalistićkih kršćana na McCaina se pridružio i Rush Limbaugh, poznati konzervativni radijski voditelj ...

CNN objavio exit-pollove. Koje su top kvalitete za kandidata po mišljenju glasača:

Obama - change 74 % !!! (experience 3 %)
Clinton - experience 45 % (change 29 %)

Kod Republikanaca su top values ovako:

Huckabee: share values (čitaj - "pravi" konzervativac)
McCain: experience
Romney: share values

Još po ure do prvog zatvaranja pollova (Georgia).

00:45 Can-t fuckin bilivi it. Najprije se divim koliko je lipo slušati diskusije ovo troje političkih analitičara na CNNu (pod dirigentskom palicom Wolfa Blitzera), a onda uleti Breaking news - TORNADO !!! I di će ti tornado, nego na grad imenom, pazi sad, CLINTON u Arkansasu :-))))))))))))))))))) Ma da ga j.... ovo je nevjerojatno :-)))) Caaaaan't fuckin biiiiliiiiiviiiit ....

01:10 Barack Obama ODNIO GEORGIJU !! Naravno, to je CNNova projekcija, ali ne bi objavljivali da nisu sigurni :-). Bilo je očekivano, ali svejedno je lipo. Sad još ima tu odraditi par država na jugu (to će u 02:00) i ako to dobro odradi (čitaj pobjedi), ... svašta je moguće u Kaliforniji.
Evo, iz Hillaryinog stožera javljaju da su svi oprezni s izjavama, da očekuju da će na kraju večeri biti "divided", opala .. nema više entuzijazma ...
A kod Baracka Obame "they are lowering expectations", što bi Hrvati rekli, "pila naopako". To jest realno, ali sigurno im srce igra.

Kod McCaina oprezni optimizam :-) a Romney čeka čudo. Ali, ako odnese Georgiju, uuuu, to bi za njega bio izvrstan (I NUŽAN !) početak dobre večeri ...

A ovo je 9 država na kojima se birališta zatvaraju za 40-ak minuta:

Alabama,
Connecticut
Delaware
Illinois
Massachusetts
Missouri
New Jersey
Oklahoma
Tennessee

02:05 Evo ga, CNN ima projekcije:

McCain je pobjedio u Connecticutu i Illinoisu, dok je Romney pobjedio u svojoj home state u Massachusettsu
Kod Demokrata, Obama je pobjedio u svojoj rodnoj državi Illinoisu, a Hillary u Oklahomi.

Ostalo ?

Tek su počeli brojati :-)))). A kad smo kod brojanja, u Georgiji polako napreduju. Došli su do 3 % i zamisli - MIKE HUCKABEE u prednosti !!! Kaže ovako broj glasova:
Huckabee 7074
McCain 6823
Romney 4780

Auuuuu cry

02:15 YUPIII - McCain odnio New Jersey. 52 delegata !!! Da, da winner-takes-all :-) Uz već spomenute Connecticut i Illinois, to je dobar početak. Ali, kao što kažu i cijenjeni kolege komentatori na CNNu - fajt će, barem sljedećih tri ure dok ne počne šou u Kaliforniji, biti u Georgiji i Missouriju (Missouri je tzv. bellwether state - ima svega, i konzervativaca i liberala, i bijelaca i crnaca, i bogatih i siromašnih - Amerika u malom, Ohio se isto često stavlja u tu kategoriju, ali oni ne glasaju danas).

A u Georgiji je trenutno (7 % rezultata) stanje ovakvo:
Huckabee 23,257 38 %
McCain 20,540 33 %
Romney 15,597 25 %

Huckabee drži svoju prednost i ne pušta ...

02:33 Birališta u Arkansasu su se zatvorila i (100% očekivano), Hillary za Demokrate a Huckabee za Republikance (bio je tamo guverner i prilično je popularan ;-)
A evo prije po minute su proglasili Hillary pobjednicom u Tennesseeju ! To je udarac za Obamu koji je polagao određene nade ... A opet, treba vidjeti kako će se rasporediti delegati.

U Georgiji napreduju, 18 % glasova, i razlika se polako smanjuje:
Huckabee 61,754 34%
McCain 57744 32 %
Romney 55,831 30 %

Bit će gusto ...

Za nešto manje po ure se zatvaraju birališta u ovih 7 država (D - samo za Demokrate):

Arizona
Colorado
Kansas (D)
Minnesota
New Mexico (D)
New York
North Dakota (D)

02:44 YUPIII - Delaware za McCaina. 18 delagat, i opet, da, da, winner-takes all sistem. Skupljamo polako, skupljamo ...

03:05 Evo i novog vala projekcija.

Hillary nosi New York, ali to je (opet) posve očekivano s obzirom da joj je to home-state (dva puta izabrana za senatoricu). VEEELIKA država, sa 281 delegatom za Demokrate ali poporcionalno po kongresnim okruzima tako da će i Obama dobiti svoj dio. Republikanci imaju 101 delegata, po sistemu winner-takes-all i tu se McCain nada lipo ubosti ;-).

Samo jedna projekcija ??? Svugdje tijesne utrke ...

03:10 Malo veselja i u Obaminom kampu. Pobjeda u Delawareu.
A kad smo već tu da malo pogledamo kako stoje stvari po državama:

Alabama (15 % prebrojano)
Obama - 68 %
Clinton - 30 %

McCain - 42 %
Huckabee - 33 %
Romney - 20 %

Connecticut (29 % prebrojano) - tijesna utrka ...
Obama - 51 %
Clinton - 47 %

Missouri (samo 6 % prebrojano) - važna država !!!
Clinton - 56 %
Obama - 37 %

Huckabee - 36 %
McCain - 30 %
Romney - 24 %

Oklahoma (30 %)
McCain - 37 %
Huckabee 34 %
Romney - 23 %

Tennessee (15 %)
McCain - 34 %
Huckabee - 30 %
Romney 21 %

A evo, i u Kansasu su se lipo požurili s brojanjem :-). Birališta se zatvorila prije 15-ak minuta, a oni već prijavili 14 % glasova.
Obama - 74 %
Clinton - 26 %

Što se iz ovoga može vidjeti. Pa, apsolutno je...

HEEEEEEEEJ - NEW YORK IDE McCainu !!!!!!!!!!!!!! 101 DELEGAT !!! WINNER-TAKES-ALL :-)))) Lipo lipo lipo. Nisu doduše još prebrojali ni 1 % glasova, ali zna valjda CNN što radi ;-).

E, nego da dovršim započetu misao. Dakle, NIGDI NEMA ROMNEYA !!!! Huckabee ga je satroooo ... Možda je još premalo glasova prebrojano, ali ako ne bude nekih velikih promjena kod Republikanaca bi opet moglo biti zanimljivo. Ili, bolje rečeno, stvari idu na ruku McCainu koji umjesto jednog protivnika ima dva, koji međusobno dijele glasove. New York je bio jako važan, čini mi se da je to već peta pobjeda za McCaina, i ukolik oodnese popular vote u Kaliforniji, i Romney i Huckabee su pa-pa ... Huckabee na zapadoj obali nema šanse ponoviti ovakve rezultate kao na konzervativnom jugu a ako Romney u većini slučajeva bude treći, ni dobar rezultat u Kaliforniji ga ne spašava.

Opala, Massachusetts i New Jersey za Hillary !!!! Endorsment Teda Kennedya očito nije bio dovoljan za Obamu ! Lipo skuplja Hillary.

04:15 Kod Republikana je Romney očekivano odnio Utah (Mormoni !), dok je CNN upravo Oklahomu dodijelio McCainu. I opet winner-takes-all, još 41 delegat :-)))
Opala, evo i North Dakota za Obamu !!! Go Obama, ali bit će gusto ...

Evo Mike Huckabee drži govor. "This is a two men race. AND WE'RE IN IT" :-))) Poručuje Romneyu - Džaba ti pare ... "We're still on our feet. And much to the amazement of some people, we're getting there". Da vidimo, malo za male poduzetnike, malo konzervativne vrijednosti, malo o granicama, pa će rezati government, ... pa "sanctity of human life" - evo ga, jopet rajca bazu ...

A, moga bi lako pobjediti u Georgiji. Prebrojli su 73 %:
Huckabee 35 %
McCain 32 %
Romney 29 %

U Alabami također vodi, a i u Missouriju (47 % prebrojano, Huckabee 35 %, McCain 32 %) dok je u Tennessiju isto u vodstvu, ali malom (34 % : 33 %).

U svakom slučaju, izgleda da će Huckabee odnijeti Jug, konzervativna baza je progovorila, i očito je da McCain s njima ima problema !

Ali, možda je došlo vrime da završin smjenu. A što će tek biti u Kaliforniji ...

UPDATE 04:20 - Kansas i Connecticut ZA OBAMU !!!!

UPDATE 04:35 - Minnesota ide Obami (važna pobjeda), a Alabama Huckabeeju.

Evo i Romney drži govor: "It's clear, that NOTHING is clear". Je, je, tješi se Romney. Zaklinje se (isto kao i Huckabee) da je i dalje u utrci, ali to je malo tanko za njega ...

- 23:35 - Komentari (22) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>