utorak, 29.01.2008.

Čekajući smrt na Floridi ...

Mislim da je u originalu naslov filma bio „Things to do in Denver when you're dead“, ali hrvatski prijevod „Čekajući smrt u Denveru“ mi se nekako čak čini i boljim.

A na Floridi „smrt“ čeka ... Rudya Giuliania !

Naravno, ne prava smrt, već ona „političke“ vrste. Ukratko, ukoliko se ne desi nekakvo veeeliko čudo, Rudy Giuliani će nakon današnjih republikanskih predizbora u Floridi biti prošla vijest. Čovjek koji je prije par mjeseci uvjerljivo vodio na krcatom polju republikanskih kandidata za predsjednika je počinio katastrofalnu pogrešku posve zanemarujući sve dosadašnje predizborne utrke (Iowa, New Hamsphire, Michigan, Nevada, Južna Karolina – Wyoming su ionako „preskočili“ svi osim Romneya) i fokusirajući se isključivo na Floridu !

Valjda je računao da će mu vodstvo u anketama na nacionalnom nivou omogućiti da postigne dobar rezultat, štedeći šolde za kasnije predizbore u velikim državama s većim brojem delegata.

I, kako sada stvari stoje, teško se zaje....

Najprije je Mike Huckabee u Iowi na krilima evangelikanskih glasova priredio prvo iznenađenje i sebe pozicionirao kao igrača čvrste konzervativno-kršćanske baze, a zatim je uslijedio uzlet Johna „Feniks“ McCaina ! Uz Romneya koji je uvijek bio tu negdje, Rudy Giuliani je naprosto nestao iz vidokruga !!!

A evo i rezultata anketa s Floride od zadnja dva dana (od novijih prema starijima) pa se sami uvjerite:

McCain 35%, Romney 31%, Giuliani 13%, Huckabee 13%
Romney 34%, McCain 32%, Huckabee 12%
McCain 32%, Romney 31%, Giuliani 15%
Romney 35%, McCain 28%, Huckabee 13% .
Romney 32%, McCain 31%, Giuliani 16% .

McCain i Romney vode mrtvu utrku, a svi ostali su daleko iza.

Naravno, ankete su dosada poneki put i bile pogrešne (npr. predviđale su pobjedu Obame u New Hampshireu a pobjedila je Hillary), ali kao što već rekoh, Rudyu treba ČUDO !!! Da bi ostao respektabilan kandidat u utrci prije Super Utorka 5. veljače kad će se glasati u 20 država, treba mu barem 20 % glasova !

Osvajanje 25 % glasova bi bilo ekstra-čudo i opet bi posve naglavce okrenulo republikansku utrku, ali ... male su šanse. Ili, bolje rečeno, nema ama baš nikakve šanse :-) a i 20 % je vjerojatno izvan domene mogućeg.

S druge strane, moguća je i katastrofa ukoliko Rudy osvoji manje od 10 % glasova, i u tom slučaju mislim da bi se za koji dan mogla očekivati njegova objava povlačenja iz utrke.

Naravno, najvjerojatniji scenarij, a koji predviđaju i ankete je onaj srednji – osvajanje 10-15 % glasova – što bi naš narod rekao: „ni vrit ni mimo“.

I što onda ?

A ništa, vjerojatno nastaviti orati dalje do Super Utorka i nadati se gaaaadnim kiksevima glavnih konkurenata. Koji se sigurno neće desiti (bar ne u onolikoj mjeri koja je potrebna Giulianiu) i tako se već sada sa popriličnom sigurnošću može reći da Rudy Giuliani neće biti kandidat Republikanske stranke za predsjednika !!!

Što me kind of rastužilo, jer doista ne mogu dočekati da Republikanci konačno krenu u malo liberalnije vode s obzirom da su preostala trojica poprilični socijalni konzervativci (osim donekle Johna McCaina, ali to je tema za poseban post).

A tko će pobjediti na Floridi ?

Kod Demokrata je sasvim izvjesna pobjeda Hillary Clinton i jedino je pitanje kolika će biti razlika. Ankete su naprosto nedvosmislene:

Clinton 57%, Obama 27%, Edwards 12%
Clinton 52%, Obama 28%, Edwards 13%
Clinton 49%, Obama 29%, Edwards 14% ...

Kod Republikanaca se vodi mrtva utrka i to će se znati tek negdje kasno večeras. Iako je u zadnjih 5-6 dana po anketama Romney napredovao za 5-10 % ugrožavajući McCainovu vodeću poziciju, zanimljivo je pogledati kako stvari stoje na Intrade političkom marketu gdje se ljudi za živu lovu klade/predviđaju pobjednika.

Link je tu http://www.intrade.com/ pa onda u izborniku lijevo kliknite na Rep.Pres.Primaries i onda odaberite Florida presidential primary (prokleti dinamički web bez permalinkova !!!)

Trenutno je McCain u vodstvu s 52.5 ispred Romneya s 43.0 a ono što je zanimljivo je da je do prije 6-7 dana na ovom marketu Romney uvjerljivo vodio (bilo je čak negdje 60 : 35 !).

Očigledno McCain ima momentum i pobjeda na Floridi bi ga doista pretvorila u pravog front-runnera za Republikance. S druge strane, predizbori na Floridi su prvi koji su zatvorenog tipa što znači da na njima glasaju samo registrirani članovi stranaka !!! Yap, dobro ste shvatili, svi do sada održani predizbori su bili otvorenog tipa – otprilike kao da Zvone Radikalni (deklarirani nezavisnjak, usprkos javno izraženim određenim preferencijama ;-) uleti u svom Sukošanu na izbore za predsjednika HDZ-a i dade svoj glas za kandidata „koji mi se najviše sviđa“ :-)))). Eh ta Amerika ...

Za McCaina je to određeni (značajni !?) nedostatak zato što je svoju podršku uvelike vukao upravo od nezavisnih/nedeklariranih glasača jer ... kako bi to rekao ... osobno i nije u baš najboljim odnosima s republikanskim establishmentom :-).

Tu bi za njega na Floridi mogao biti problem a ukoliko i taj „ispit“ uspješno prođe, Super Utorak bi mogao postati značajno izvjesniji ...

- 17:55 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>