utorak, 09.10.2007.

„Iznenađenje“ u mailbox-u – odgovor prof. Banca

Prekjučer sam poslao mail prof. Ivu Bancu, potaknut njegovim gostovanjem kod Aleksandra Stankovića u emisiji Nedjeljom u 2. A danas me (već !) iznenadio odgovor u kojem prof. Banac, odgovarajući na moja dva pitanja, kaže ovako:

Postovani profesore ...,

Velika Vam hvala na Vasem sadrzajnom pismu. Odgovorio bih Vam ovako:

(1) Po Tudjmanu se doista ne bi trebali nazivati javni prostori, ulice i trgovi. Zasto? Za razliku od Tita, cija vlast nikada nije prosla demokratsku provjeru, Tudjman je dva puta izabran za predsjednika RH na demokratskim izborima. Unatoc tomu, njegov ucinak na nerazvijenu hrvatsku demokraciju bio je izuzetno negativan (zagrebacka gradska kriza, totalitarna kontrola elektronicnih medija, poticanje etnicizma), a ucinci njegove politike prema BiH bili su razorni i zlocinacki. Stoga on ne moze biti uzor za nasljedovanje, jer bi to samo poticalo protudemokratske tendencije u hrvatskom drustvu. Drzim da ovdje ne smije biti nikakvih kompromisa unatoc poznate cinjenice da je Tudjman zasluzan za hrvatsku nezavisnost i drzavnost.

(2) Korupcija je doista znacajan problem u tranzicijskim zemljama, pa i u Hrvatskoj. Razmjere korupcije ne mozemo znati, jer se obicno pretpostavlja da se otkrije ne vise od 1% svih koruptivnih slucajeva. Korupcija je posebno veliki problem jer ugrozava vjeru gradjana u demokratske ustanove. Ako znate da su sudovi korumpirani, ako znate da su inspekcijske sluzbe korumpirane, itd. necete traziti uobicajene pravne lijekove i sami cete poceti ulaziti u labirint korupcije.
Medjutim, mi ne mozemo korupciju vezivati za jednu stranku. Sto cemo sa IDS-om, strankom milozvucne retorike, ali do srzi korumpiranu (Brijuni rivijera, itd.)? Sto cemo s Bandicem? Prosle subote Butkovic se propituje zasto Milanovic ne prozivlje Bandica nakon Galetovica, Vrbana, Krupske i Nade Dimic. Pa to je barem jasno! Tko ce financirati stranacku kampanju ako ne Bandic?
Ipak, antikorupcijski pokusaji pomalo napreduju. Od 2002. do 2005. podnesene su 452 prijave, podignute 273 tuzbe i donijeto je 190 osuda. Operacija Maestro vazan je uspjeh policije i odvjetnistva. Pao je Petrac, premda ne njegovi pomagaci.
Zato, cak kad bi HDZ bio najodgovorniji za korupciju, ne bi se moglo tvrditi da je u ovom trenutku najvaznije izborno pitanje borba protiv korupcije. To je vazno pitanje, ali ne vaznije od ucinaka Jurciceve gospodarske politike ("pravedna" preraspodjela bogatstva, interventne drzavne mjere, porezi na kapitalnu dobit i na imovinu, restrikcije na strana ulaganja, novi zajmovi za infrastrukturu) ili Milanovicevih protuzapadnih naglasaka (ne u EU pod svaku cijenu, referendum za NATO, itd.).
Populizam je uvijek najgora opcija, dodao bih, posebno u "lijevom" izdanju. Ako ne zelite pobjedu retrogradnog lijevog populizma, logika Vas vodi prema HDZ-u. U nedostatku ozbiljnog centra (HSLS s protueuropskim HSS-om, u kojemu je nositelj liste u X. jedinici Jambo (!), potroseni HNS, nepostojeci DC, itd.) drugog izbora nema.

Uz postovanje, Ivo Banac

P.S.: Moj odgovor slobodno objavite na svom blogu, ali bez moje e-mail adrese.
(bold by Z.R., uz malo editiranja layout-a teksta radi čitljivosti)

Ugodno iznenađen brzinom odgovora, nije mi preostalo ništa drugo već otvoriti mail editor i ... odgovoriti


Poštovani profesore,

Zahvaljujem Vam na brzom i opširnom odgovoru. Nažalost, malo ste promašili u tituliranju jer iako profesor lijepo zvuči ja na FERu tek trebam dostići titulu docenta (trenutno sam u postdoc statusu). Ali polako, još sam mlad :-)))).

Inače, moj e-mail sam kao post objavio i na portalu pollitika.com, koji je (IMHO) „the portal“ za sve one koje zanima hrvatska (i ne samo hrvatska) politika i tamo se razvila živahna i podugačka diskusija (u jedan dan je objavljeno 70-ak komentara što je, s obzirom na značajno višu razinu diskusije u odnosu na klasične forume, uz pojedine iznimke ;-), doista respektabilan rezultat).

Pa evo i tog linka

A propo Vaših odgovora, ad 1) je očekivano i tu se slažemo. Doduše, zbog problematičnosti definiranja „metrike“ povijesne veličine / značenja / uzornosti, a što se lijepo vidi i iz komentara na navedeni post gdje se jedni pitaju „kako se može uspoređivati diktator Tito s demokratski izabranim predsjednikom Tuđmanom“ a drugi odgovaraju „Titu je na pogreb došlo pola svijeta, a Tuđmanu samo turski predsjednik“, jasno je da će proći još dosta vremena dok se ne nađe neki common ground u podijeljenom hrvatskom društvu.
Ipak, koliko god razrješenje tog pitanja bilo važno za ustrojavanje temelja hrvatskog društva u skladu s vrednotama zapadne civilizacije, iz današnje perspektive je jasno da to mora biti duuuugoročan projekt.

A kratkoročno je puno važnije pitanje ad 2).

Da SVI KRADU, to se, izgleda, također slažemo :-). Brijunsku rivijeru sam tek nedavno zapazio u Dnevniku, ali ne sumnjam kako će to završiti. O Bandiću ne treba trošiti riječi. Čačić je sinonim za korupciju (iako je to po meni više rezultat medijske pompe nego toga što je on po tom pitanju nešto puno gori od drugih – a da ima putra na glavi, ima ;-).

Ipak, ovdje imamo showdown in the making !!!

cnn, jedan od najpoznatijih hrvatskih blogera u kategoriji „Politika“, je jučer na portalu pollitika.com objavio „Otvoreno pismo Zoranu Milanoviću“ u kojem ga proziva da bude dosljedan u stavovima te da na političku odgovornost pozove Milana Bandića zbog nedavnih slučajeva trovanja vode u Zagrebu, povlačeći analogiju s SDP-ovim prozivanjem ministra Branka Vukelića zbog afere Brodosplit (gdje je dotični ministar slično tvrdio „da on nije ništa znao i da on za ništa nije odgovoran“ !)

Moguće je da ja daleko precjenjujem utjecaj interneta kao medija, ali pometanje ove afere pod tepih i daljnje ignoriranje „problema“ Milana Bandića od strane predsjednika SDP-a će MORATI imati utjecaja na politički kredibilitet SDP-a, pogotovo zato što je stav „Mi smo pošteni“ jedan od njegovih najjačih aduta (odnosno, tako to, barem zasad, percipira hrvatska javnost). Pitanje, doduše jest može li SDP išta (konkretno) napraviti u pogledu Milana Bandića, ali silenzio stampa koji vrh SDP-a provodi po tom pitanju sa svakim danom postaje sve nepodnošljiviji.

A propo pomaka u borbi protiv korupcije i uspjeha akcije Maestro, moram reći da sam tu ja ipak značajno skeptičniji, poglavito stoga što sam, zahvaljujući intezivnom praćenju portala pollitika.com, pokupio popriličnu količinu informacija iz kategorije „Mito i korupcija“ i, vjerujte mi na riječ, it ain't easy read. Uz ministricu Lovrin, samo mi jedna riječ pada napamet – NEKOMPETENTNOST !!! I naprosto ne vidim kako se HDZu na tom području može dati ikakav (daljnji) kredibilitet ...

Dakle, po tom pitanju – SVIMA NULA BODOVA (s time da SDP možda ima mogućnost da konkretnijim istupom povrati, ako ne „aureolu poštenja“, a ono barem određeni kredibilitet) !!!

Što nas vodi do
To je vazno pitanje, ali ne vaznije od ucinaka Jurciceve gospodarske politike ("pravedna" preraspodjela bogatstva, interventne drzavne mjere, porezi na kapitalnu dobit i na imovinu, restrikcije na strana ulaganja, novi zajmovi za infrastrukturu) ili Milanovicevih protuzapadnih naglasaka (ne u EU pod svaku cijenu, referendum za NATO, itd.)

Ljevičarska gospodarska politika SDP-a je po meni potpuno promašena (za detaljniju argumentaciju možete se obratiti kod „ministra financija Zvonine internetske vlade u sjeni“ ;-) www.cronomy.org i tu se posve slažemo. Ali, ne bih se baš složio da Milanović ima „protuzapadni naglasak“ već bih prije rekao da pokušava jahati na anti-Bush / anti-USA / anti-NATO valu (Irak, say no more) i jefitno politički poentirati. Uostalom vjerujem da se i on osobno izjasnio da jest za ulazak u NATO. A referendum po meni ne može biti tako loša stvar – bar će političke elite prisiliti na ozbiljnu diskusiju.

I, na kraju, gdje smo ?

U nedostatku ozbiljnog centra (HSLS s protueuropskim HSS-om, u kojemu je nositelj liste u X. jedinici Jambo (!), potroseni HNS, nepostojeci DC, itd.) drugog izbora nema.

Yap.

Prilično precizno !!!

Al' s druge strane, to je pomalo defetistički stav !? Istinski liberal / libertarian se teško može uklopiti u HDZ-ove retrogradne socijalne stavove, a ništa prihvatljiviji nije ni SDP-ov kalup čvrstih ljevičarskih stavova na području gospodarstva. Da li je baš nužno da se „mi liberali“ priklonimo „manjem od dva zla“ ?

Ja osobno nalazim prihvatljiv kompromis u programskim odrednicama HNS-a.

Stoga se nadam da mi nećete zamjeriti na još jednom pitanju – „Zašto HDZ a ne HNS ?“.

P.S. Ovaj post je, po običaju, objavljen i ovdje na portalu pollitika.com.

- 13:06 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>