ponedjeljak, 19.11.2007.

Poruka za KUKAVICE iz HDZa !!!

Ovaj put neće biti beštimanja :-)

Jer, za razliku od kukavičluka SDP-a koji me dirnuo na fundamentalnoj osobnoj razini, kukavičluk HDZa je „standardne“ vrste. A ukratko se svodi na:

HDZ je skupina lažljivih i kukavičkih bandita koji će bez okolišanja ignorirati demokratske norme ponašanja, zaobilaziti i navlačiti pravnu proceduru na svoju stranu a kad treba i bezočno lagati samo kako bi i dalje ostali na vlasti !

Eto ga ! Hm, kad bolje pogledam, možda bi HDZovci rađe „samo“ jedan dugi „jeeeebite se“ što su u gore spomenutom postu popili SDPovci :-)

Jer ovo su gadne optužbe !

Ali, ajmo redom.

Početi ćemo od ključne stvari – demokracije. Što je „demokracija“ ? Za malog Ivicu jedna moguća definicija je „To je ono kad možeš reći što misliš“ (famozni free speech) ! I Hrvatska je po tom kriteriju rekao bih gotovo 100 % demokratska zemlja.

Ali, da li je to dosta ? I da li je to doista tako ?

Danas u Hrvatskoj, odgovor je NE i NE !

Prvi NE proizlazi iz zapažanja da je Ivičina definicija bila primjerena starim vremenima, kad su Grci okupljajući se na trgovima začimali i definirali demokraciju. Sjećamo se kako je to bilo u Ateni - skupili bi se „glasači“ na trgu i nakon rasprave odlučili. Robovi (a čini mi se i žene ;-) su bili isključeni i to je bilo moguće organizacijski provesti (nekako pamtim da ih je bilo red veličine desetak tisuća s „pravom glasa“). U tako organiziranom društvu je garancija da „možeš slobodno IZREĆI što misliš“ bila apsolutno dovoljna za „demokraciju“ !

Zbog nužnosti izborne demokracije, danas više, alas, nije tako što nas vodi na problem masovnih medija.

Jer to što Zvone Radikalni doista ima slobodu da izrekne gore navedenu tvrdnju u nekom društvu bez straha od progona, pa čak je i napiše na svom blogu, i nije neka značajna stvar ! Mislim, jest, značajna je i ona predstavlja osnovu demokracije, ali toj osnovi je nužna i nadgradnja kako bi se mogao osloboditi duh demokracije (Rusija, Egipat, Venezuela, anyone ?)

A duh demokracije nije utjelovljen (barem ne potpuno) samo u činu glasanja, već i u činu otvorene i slobodne diskusije/rasprave o temi o kojoj se glasa ! Džaba „ultimativne moći“ glasača ukoliko su ti isti glasači neinformirani, ili što je još gore krivo informirani !!!

Po tom pitanju, ovi izbori u Hrvatskoj predstavljaju TEŠKI DEBAKL, ponajviše u sferi nacionalnih televizija. Jer, da nema tu i tamo cara Šprajca, što se izbora tiče TV kao izvor informacija za Zvonu Radikalnog ima doslovnu vrijednost 0 (NULA) !!!

O izbornim pravilima vezano uz nacionalno koncesionirane TV kuće i pokušaju oporbe da se ta pravila učine smislenijima sam već pisao u postu Luka Bebić kaže DA NE MOŽE, a vi se gospodo iz oprobe možete jebati :-).
I, da se razumijemo, HDZ je imao potpuno legitimno pravo odbiti promjene pravilnika o praćenju izbora jer činjenica jest da su na prošim izborima dobili mandat, imali su parlamentarnu većinu i tako to ide u demokracijama.
Ali, posljedica toga je Dnevnik koje je gotovo potpuno depolitiziran (što vladajućima naravno odgovara jer novinari „po dužnosti“ moraju pratiti njihov rad), Stanković i politika u zadnje vrijeme su kao mačak i vruća kaša (baš me zanima ko će biti gost na izbornu nedjelju ;-) i sve u svemu, prosječni građanin će od nacionalnih televizija dobiti relativno šturu informaciju o predstojećim izborima te planovima i programima različitih političkih opcija.

„Sučeljavanje“ kandidata u emisijama za koje je i na teletekstu u sekundu predviđeno koliko vremena kadidati imaju „alocirano“ (negdje oko 4 i po minute) je travestija demokracije. Pogotovo kad se uzme u obzir da zajedno u emisiji završi Ante iz Mrduše Donje i recimo Jadranka Kosor !

JEL' ITKO TO GLEDA ??? Osim obitelji onih koji se tamo pojavljuju ;-)

„Svi će barem dobiti jednaku priliku“, viče G-News :-)

OK, s time ja nemam nikakvih problema ! Ali imam velikih problema s time da je novinarima zabranjeno profesionalno obavljati svoj posao ! A pogotovo imam VELIKIH problema s činjenicom da se Ivo Sanader boji izaći na megdan Zoranu Milanoviću !

VEEEELIKIH problema !!!

Spominjao se neki 19.11 kao Dan D, ali eto ga, prođe a ništa od Obračuna kod O.K. Korala (je znam, umro mu je otac, i ja mu izražavam svoje saučešće, ali ima još dana do izbora, a od HDZa po tom pitanju ni glasa).

Ukratko – KUKAVIČKI !!!

A posebna je priča da li smo mi uopće 100 % demokratska zemlja ! Time dolazimo do drugog NE i stvari koja me je silno nasekirala i koja je posve dovoljan dokaz protiv ovih 100 % - radi se naime o zabrani HSPovog spota.

Vidjeli ste ga, naravno, kao i svih ostalih stotinjak tisuća korisnika Interneta u Hrvata i on u biti i ne nosi ništa novoga ! Ali problem je što ga nisu vidjeli did Mate i baba Mara iz Mrduše Donje, a bogami ni stric Pero i ujna Anka iz Lisičića Na Moru :-) jer eto, taj spot nije „podoban“ za emitiranje na televiziji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jel' Ivo Sanader održao taj govor na splitskoj Rivi – JEST !
Jel' Vladimir Šeks u kameru izložio „plan i program akcije Gotovina“ – „locirati, uhititi, transferirati“ – JEST !
Jel' taj plan „ostvaren“ – JEST !

Pa mamu vam vašu korumpiranu bando iz Etičkog povjerensta – koji k.... ste onda zabranili spot !!!!!!!!????

„Je, ali se u njemu na negativan način priča od dr. Ivi Sanaderu“ – PA MAJKE TI IRUDOVE JASNO DA SE GOVORI NA NEGATIVAN NAČIN !!! Kako bi se drugo moglo govoriti kad je najprije srao i srao jedno, a onda pojeo svoje govno nakon dvi godine ? Odnosno, još ga nije pojeo, i trudi se da ga niti ne pojede (i dobro mu zasad ide)!

Banda !

Ma u stvari, možda i nije problem u njima. Možda oni samo slijede pravilnike koje su napisali neki „Drugi“ !?

Al' gospodo draga, ako su već pravilnici tako „civilizacijski“ napisani da zabranjuju negativnu kampanju (pa čak i kad je do zadnje crtice, točkice i citata točna !), onda sigurno u tim pravilnicima negdje piše i da je zabranjeno LAGATI u toj istoj kampanji ! To bi, barem meni, ipak nekako bilo najvažnije ako već želimo civilizirane i „klinički“ čiste, dane kažem dosadne, izbore (za razliku od npr. američkih koji su sve samo ne čisti) !

Pa kako onda - recite vi meni gospodo iz Etičkog povjerenstva - kako je onda moguće da te iste osjetljive dušice iz HDZ-a na svojim plakatima bezočno lažu i iskrivljavaju izjave/programe/planove svojih političkih protivnika ?
Kako je moguće da iz (gotovo) svake HDZove predizborne poruke i plakata vrišti „SDP je za legalizaciju droga“ (što je naravno, ispravan stav ;-) ali za što je iz SDPa opetovano naglašavano da nije i njihov stav !?

KAKO ?

A možda mi je i jasno :-). Naime, to nisu spotovi na nacionalnoj televiziji !!! U novinama, na jumbo plakatima, ili u izjavama se može srati, lagati i mazati oči naivnom puku bez problema. Ali kad pričamo o spotovima koji se vrte na TVu i koji u posvemašnjem nedostatku kvalitetnog praćenja izbornog procesa svojim neprestanim „iskakanjem iz svake paštete“ predstavljaju osnovu za izgradnju mišljenja svekolikog puka (pogotovo onog koji se ne spaja na Internet) – e onda su druga pravila igre !!!

Da ne bi did Mate i baba Mara slučajno vidjeli nešto što nije za njihove stare oči. I kako bi HDZu i dalje mogle prolaziti floskule o „obrani nacionalnih interesa“, o „vjerodostojnosti“ i „mi ovo a oni ono“ i ...

Kako je onda moguće, pitam ja Vas draga gospodo iz Etičkog povjerenstva, da Kalmeta zvani „Mister 10 posto“ mrtav ladan na TVu izjavi da su izgradili 435 km autocesta, kad je točna brojka gotovo 4 (ČETIRI) puta manja, barem po izračunu bussines.hr portala, i iznosi 113,5 km !!!

KAKO ?

Slabo pratim predizborne spotove, ali znam da se u HDZovima „uspjesi“ u cestogradnji često spominju. Doduše, nisam čuo da u spotovima na televiziji spominju egzaktno brojku 435, ali sam siguran da takav dojam ima većina birača s obzirom da Kalmeta ubacuje tih „preko 400 km novih autocesta“ u svaku svoju izjavu !

Dakle, nisu samo kukavice, već i LAŽOVI !!! Nema druge riječi :-)

A financiranje predizborne kampanje ?

E, i tu su oni „po slovu“ zakona ! Jer zakon, ako sam dobro zapamtio, traži tek naknadnu prijavu troškova i donatora – kad „karavane prođu“ pa ti ispravljaj krive Drine (a čini mi se da sam čitao o tome da kampanja Jadranke Kosor još nije posve „prijavljena“ u tom pogledu – ispravite me ako griješim).

To što bi u demokratskoj zemlji bilo sasvim normalno, čak i očekivano, da se stranke i kampanje financiraju na potpuno transparentan način, pa da se prije izbora liste donatora objavljuju na internetu (što su neke stranke i napravile – zapamtio sam HNS, a čitatelji će dopuniti listu) – to njima nije toliko bitno!

Što uostalom i ne iznenađuje :-)

Četiri godine se „dijelilo“ rođacima, prijateljima i vozačima, te je sad došlo vrijeme da se malo dobivenoga „vrati/reinvestira/tajno donira“ ! A sve zato da bi se nakon toga moglo još četiri godine „dijeliti“ !

Promućuran plan ! I što je najbolje u cijeloj priči, za sada odigran posve u skladu sa zakonom i procedurom (barem ovaj medijsko-izborni dio)!

A svim onim „braniteljima“ HDZ-a koji će na ovaj post reagirati upravo takvom obranom („Sve je po zakonu, što se žališ ?“ ili „Pa izborna pravila je donijela još koalicijska vlada !“ – neistina, vidi Luka Bebić post) poručujem:

Kanite se ćorava posla, 'cos you are missing the point !

Jer kad je trebalo odlučiti da li dati konkretan i stvaran doprinos daljnjem razvoju demokracije u Hrvatskoj ili gledajući sebične interese zaštititi status quo, HDZ je odabrao ovo drugo.

Legitiman izbor, oko toga nema spora!

Al' ne prolazi kod Zvone Radikalnog.

- 23:19 - Komentari (19) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>