utorak, 20.05.2008.

Bye,bye Hillary :-))) ... and don't you cry

Nije još službeno, ali matematika je neumoljiva! Prednost koju Barack Obama trenutno ima u delegatima za demokratsku konvenciju što se treba održati negdje u lipnju je nedostižna (CNN kaže: Obama 1909, Clinton 1718, 2026 needed to win) a kad se uzme u obzir da je prije koji dan Obama preuzeo vodstvo i u superdelegatima (partijski uglednici koji se ne biraju na izborima već „po funkciji“ imaju glas na konvenciji) i da ih „prikuplja“ brže nego Hillary stvar je manje više jasna.

Dakle, ukoliko neki gadan kostur ne iskoči iz ormara (ko zna, možda Republikanci i imaju asa u rukavu, ali ga čuvaju za „pravu stvar“ ;-), Barack Obama će se suprotstaviti Johnu McCainu na izborima u studenome. Riječ da bih rekao :-))). Dream scenario ...

A pobjediti će ...

Polako, polako :-). Jer, dečki su (feministice sorry, ali ipak ćete morati čekati neku drugu priliku za probijanje tog ultimativnog glass ceilinga; -) tek počeli „obilježavati“ teritorij! Uz još pola godine one-to-one debatiranja, oglašavanja i držanja govora svašta se tu još može izdogađati!

Pa ipak, neke opservacije se mogu iznijeti već sada.

Nema „pristojnog“ načina da se to kaže, pa ću ošinuti u glavu – Barack Obama izbore u studentom može IZGUBITI zbog samo jednog jedinog razloga – zato što je CRNAC!!!

Plain and simple, i maksimalno „politički nekorektno“ :-).

Jer, koliko god se Obama svojim nastupima pokušavao svrstati u post-racial kategoriju, gruba (i žalosna!) činjenica jest da od boje svoje kože ne može pomoći. Zadrtih ljudi nije pošteđena ni Amerika (mnogi će reći da ih čak ima i „viška“ ;-), i što je najgore, većinom su koncentrirani u državama ključnim za rezultat izbora u studenom! Kaliforniju Obama već može staviti u kategoriju „riješeno“ i što tamo truda bude ulagao će biti primarno usmjereno na mužnju novaca od bogatih donora, ali Ohio, Missouri, Pennysilvania, West Virginia će biti malo drugačija priča.

Najbolje je to nedavno rekla sama Hillary, čineći pritom još jedan teški politički gaf:

As evidence, Clinton cited an Associated Press article "that found how Sen. Obama's support among working, hard-working Americans, white Americans, is weakening again, and how whites in both states who had not completed college were supporting me."

Jeste li uočili konstrukciju - hard-working Americans, WHITE Americans ???

Hillary je kasnije sama rekla kako je to reći bilo „stupid“, ali Obama s takvim glasačima definitivno ima problema. Oni jednostavno ne puše njegovu priču :-). I iako većina u anketama kaže kako im boja kože kandidata nije problem, bojim se da bi Bradleyev efekt mogao odigrati značajnu ulogu u studenom!

Naravno, postoji n stvari na koje se Obama u predstojećih pola godine može „spotaknuti“, ali, kao što su pokazali nedavni (mi bi rekli izvanredni) izbori na kojima su Republikanci izgubili na mjestima gdje su prije debelo pobjeđivali, Amerikancima je Republikanca „pun kufer“, a i John McCain će teško moći pobjeći od karakterizacije „third Bush term“!

Najfascinantnije u cijeloj priči je da je John McCain onoliko daleko od G.W.Busha koliko to valjda jedan Republikanac može biti :-). Maverick unutar svoje stranke s kojom je ukrštao mačeve nebrojeno puta (da vidimo što mi pada napamet iz prve – financiranje izbornih kampanja, imigracijska politika, slobodna trgovina, podrška za pobačaj – ali o tome vidi malo dolje – i još n stvari u kojima je naprosto zauzimao drugačiji stav) i koji, iako su republikanski predizbori gotovi i stvar odlučena, i dalje na uspijeva dobiti više od 80 % glasova na republikanskim predizborima (dakle, iako je stvar gotova, paralelno s Demokratima, i Republikanci odrađuju svoje predizbore do kraja – što bi rekli, po inerciji ;-).

John McCain nije tipičan Republikanac i to i jest jedan od razloga zašto je meni tako drag :-).

Ali nažalost, tako se ne dobijaju izbori! Independent voters sa svakim novim izborima sve više dobijaju na važnosti, ali bez baze se ne može ništa. Stoga i ne čudi, iako mene osobno ražalošćuje, što je McCain doživio flip-flop po pitanju abortusa čiju legalnost sada više „ne podržava“. Nije bilo zgodno ni kad je, pritisnut novčanim problemima, iskoristio rupe u (pazi sad!) McCain-Feingoldovom zakonu kojim je pokušano ograničiti utjecaj novca/lobista na izborne kampanje. A za nekoga kome je forte vanjska politika, brkati Šijite i Sunite (kad je izjavio kako Iran podržava Al-Qaidu ;-) je teški gaf!

Kad se sve zbroji, John McCain is facing long odds ... Iliti, slabašan mu je koeficijent, što bi rekli mi Hrvati ;-). Što je šteta, jer kao što sam već pisao, a i još ću pisati, neki njegovi instinkti su right to the point!

Je li Amerika doista došla do post-racial faze tek treba vidjeti, ali trenutno bih izglede ipak postavio 60:40 za Obamu :-))))

- 11:36 - Komentari (19) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>