utorak, 10.06.2008.

Obama = Milanović ?

C++ bilder je startao sasvim fino :-) i novi post je već u pripremi, ali ni za Zvonu Radikalnog nema predaha! Hillary je (konačno!) priznala poraz, ali jedna usporedba koju je u komentaru na jedan od mojih prethodnih postova povukao cijenjeni kolega bloger Whatever (inače, jedini bloger-desničar za kojeg mogu reći respect!), u kojem je Obamu nazvao „crnim Milanovićem“ definitivno zahtijeva osvrt.

Pa kaže Whatever:

Moj Zvone, ajde da jednom padneš na Milanovića i te šprehe, ali sad da popiješ i crnog Milanovića... ma previše je. :)

Uz katastrofalan ugled među nekim grupacijama birača, uvjerljive poraze u svim swing-states, uz kosture koji su počeli ispadati iz ormara... McCain će pregaziti Obamu k'o plitak potok ;)

Krivo Whatever, naprosto KRIVO!

Prvo, Zvone nikad nije „pao“ na Milanović, i kako vrijeme ide sve ga više stavljam u kategoriju „nacionalnog veleizdajnika“ zbog njegove nesposobnosti da ovaj korumpirani i lažljivi HDZ na prošlim izborima satare do jaja (ali, to je tema za poseban post).

Ipak, ovdje se ne radi o tome već se radi o tome da Whatever (koji je, btw. veliki supporter Hillary Clinton i koji bi, da može, u studenom sigurno prije glasao za McCaina nego Obamu ;-) želi sapeti Baracka Obamu u aršin Zorana Milanovića!

Staviti ga u kategoriju - all talk and no walk – što bi rekli Ameri.

Na blogu Democracy in America su to u današnjem postu lijepo saželi ovako:
This has played into the narrative that could be most damaging to Mr Obama in the fall: That he is an inexperienced lightweight who can turn a pretty phrase, but has little in the way of a concrete programme behind all that fine talk of "change".

E sad, iako nema nikakvog spora oko toga da je najjači politički adut Baracka Obame njegova snažna retorika, stavljati ga u kategoriju Zorana Milanovića je ipak malo promašeno. Pogotovo je promašeno kad dolazi od supportera Hillary Clinton koja s Obamom dijeli (barem!) 90 % političke platforme (a neću ni uspoređivati majstorsko vođenje kampanje Obaminog tima u usporedbi sa do kraja promašenom, da ne kažem usranom/zasranom, kampanjom SDP-a na prethodnim izborma) !!!

Jer, u čemu se to, gledajući policy proposals, tako drastično razlikuju Hillary i Obama, odnosno, da budem precizniji, po čemu je to Hillary na tom području „jača“ od Obame?

Koji je to plan za rješavanje gorućih problema Amerike iznijela Hillary a koji je (neupitno) bolji od plana Baracka Obame ?

NEMA GA !!!

Jedino što ja pamtim su njeni izleti u populizam najgore vrste, kad je rekla da bi bez problema „sravnila Iran sa zemljom (obliterate) kad bi ovaj napao Izrael“ dovoravajući se desničarima i Židovima, te kad je podržala klasični populistički prijedlog da se Amerima daju subvencije na benzin tijekom ljetne driver season (ideja koju je, horror of horrors!) podržao i McCain, a koji je Obama, dijeleći mišljenje sa 100 % (da STO posto) profesionalnih ekonomista, nazvao glupošću!

A što se tiče problema klimatskih promjena, i nužnosti reforme zdravstvenog osiguranja, razlike su samo u detaljima! Doduše, ti detalji još uvijek nisu do kraja „detaljizirani“, i činjenica jest da je ova kampanja do sada bila uglavnom lišena ozbiljnih diskusija o policy proposals pojedinih kandidata. Ali, optuživati Baracka Obamu da je „isprazan“ kandidat je naprosto krivo.

A u fajtu između „mesijanstva ala JFK“ i „iskustva“ su glasači jasno i glasno izrazili svoj stav (i ja se s njihovim izborom posve slažem ;-).

Da li je zbog ove gorke borbe Demokratska stranka oslabljena i sa smanjenim izgledima za pobjedu u studenom? Apsolutno DA! Ali to je ponajviše krivnja Hillary Clinton koja na Obaminu snažnu argumentaciju za promjenom nije znala odgovoriti doli primjenom negativnog marketinga, tako da je borba na trenutke doista bila ispod pojasa!

Obama ima problema s određenim skupinama glasača, to je sasvim evidentno i to Demokrate može skupo koštati u studenome. Pogotovo je nezgodno (kako Whatever, ovaj put ispravno primjećuje ;-) da su to glasači upravo u, za pobjedu na izborima u studenome, krucijalno važnim swing states (podsjetnik na pravila ukratko: svaka federalna država nosi određeni broj elektorskih glasova, ko unutar države dobije više glasova dobije SVE njene elektorske glasove, i ko na kraju ima više elektora, taj postane President of the USA).

Prema tome, džaba Obami što mu je već sigurna pobjeda u Kaliforniji (koja nosi 55 elektorskih glasova – 270 to win) kad je to već „ukalkulirano“. Ali Ohio i Missouri kao klasične bellwether states, te Florida, Virginija i Pennsylvania su već druga priča.

Obama has some making up to do, i njegov izbor za running-matea (koji će postati potpredsjednik u slučaju njegove pobjede) je sljedeći bitan događaj u ovoj kampanji.

Ipak, ne bi ja još otpisivao Demokrate :-) jer situacija u Americi, poglavito ekonomska, će uskoro postati reaaaally nasty, i to za Republikance nikako neće biti dobro...

Stoga, posve se slažem sa Intrade prognozom šansi predsjedničkih kandidata: Obama 61.5 – McCain 34.6.

- 18:43 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>