subota, 13.10.2007.

Luka Bebić kaže DA NE MOŽE, a vi se, gospodo iz oporbe, možete jebati :-)

Dooobar je sinoć bijo Dnevnik. Mnogo dobar. Čak sam ga i cijelog snimio!!! (a zašto – e zato što sam gledao početak Dnevnika Nove TV od 19:15 do 19:30 pa sam vidio da će biti svega ;-))))

Bilo je puno zanimljivih stvari – raspuštanje Sabora, otvaranje kampusa na Borongaju, rusvaj u Osijeku ...

Puno stvari za osvrnuti se ...

A ovaj post će biti o jednoj konkretno, a naslov Vam (vjerojatno, ako ste gledali Dnevnik ;-) otkriva o čemu se radi. Naravno, radi se o pravilima koje mediji moraju poštovati tijekom predizborne kampanje. Ili preciznije – O TOME KO ĆE KOLIKO BITI NA TV-u PRIJE IZBORA !!!

Što je SUŠTINSKO pitanje svake današnje demokracije !!! (Grci se vjerojatno ne bi složili, ali oni nisu imali televiziju ;-).

Rješavanju tog problema se može pristupiti s više različitih strana, a okvirno govoreći postoje dva ekstremna pristupa. Prvi pristup je „egalitaristički“ – svima jednake mogućnosti, odnosno jednako vrijeme za prezentaciju, dok je drugi ekstremni pristup „tržišni“ – nema alociranog vremena već sve zainteresirane stranke vrijeme za prezentaciju moraju kupiti.

O meritumu svakog od ta dva pristupa se može raspravljati nadugačko i naširoko, uključujući i sve „Treće puteve“ između ta dva ekstrema. S obzirom na važnost problematike, čovjek bi očekivao da se određivanju pravila medijskog pokrivanja predizborne kampanje neće pristupiti olako i da će se oko toga pokrenuti široka diskusija, bazirana na argumentima i kontraargumentima.

E sad, možda je to u Saboru jučer i bilo tako, ali ja takav dojam nisam stekao gledajući jučerašnji Dnevnik.

Jer izjava Luke Bebića s „argumentacijom“ zašto HDZ nije prihvatio konsenzusni (konsenzualni ?) prijedlog oporbe o promjeni pravila za ove izbore spada, barem po mom mišljenju, u antologiju političke gluposti u Hrvata.

Pa će tako naš Luka:


U prošlom mandatu vi ste bili na vlasti a mi u oporbi, pa su bila vaša pravila. Sada smo mi na vlasti a vi ste u oporbi, i vi bi opet vaša pravila

Tu se Luka Bebić onako „značajno“ osvrne po sabornici, i grukne:

E NE MOŽE

!!!!!!???????

Dobra, dobra ...

Ne znam zašto, ali kad sam ovo čuo, prve asocijacije su mi bile na dječje igralište, bombone, sličice, nogometne lopte i manje više sve ono oko čega se djeca tako zdušno i „argumentirano“ znaju posvađati.

Ma briljantno !!! K'o da se svađaju oko lizalice ...

A nije zgoreg napomenuti da je izjava gospodina Bebića i ČINJENIČNO pogrešna !!! Naime, pravila o kojima priča Luka Bebić nisu pravila današnje oporbe (SDP i ekipa) !!! Ta pravila su donesena krajem 1999. godine pred povijesne trećesiječanjske izbore 2000-te godine a (tadašnja) koalicija koja je na tim izborima pobijedila ih je samo neznatno promijenila 2003.

Prema tome, postoje samo jedna te ista pravila po kojima su odrađene zadnje dvije predizborne kampanje i zato Luka Bebić zdravoseljački govoreći jednostavno SERE !!!

Što bi rekli - kaka, prosipa brabonjke, laprda, govori gluposti ... trenutno sam ostao bez inspiracije, ali siguran sam da će čitatelji u komentatorima nadopuniti listu ;-)

Jesam li iznenađen ?

Ne, jer od Luke Bebića nisam puno više ni očekivao. Ne mogu se sjetiti da sam od njega ikad čuo nešto pametno, ali za ovakve punchline-ove je on naprosto idealan. U stvari „idealan“ ;-) – a idealan za HDZ i njihove glasače.

„Ha, ha, ha, 'esi vidija kako je Bebić sinoć opičija po oporbi“
„Ma zamisli ti mudraca, jebo im pas mater crvenu, jopet bi tili da bude po nji'ovome“
„A neće majci, jebati će njima naš Luka mater“
„Jašta da oće, jašta“
„To je naš Luka, viđaj ga kako ga im ga je začandaro do balčaka“
...

Ali, cilj ovakvog poteza HDZ-a nije samo podilaženje bazi jeftinom retorikom. Ni u kojem slučaju !!! Jeftina retorika je tu samo zato da odvrati pažnju od političke računice HDZ-a da im otvorena, utemeljena i ŠIROKA medijska prezentacija političkih programa stranaka tijekom predizborne kampanje NIJE U INTERESU.

Efektivno, ovakvom odlukom je HDZ za vrijeme kampanje protjerao politiku s televizije. Preciznije, protjerao je novinarski profesionalizam i novinare sveo na automate (5 minuta HDZ, 5 minuta SDP, 5 minuta Stranka stranka za ukidanje svih poreza ;-), 5 minuta Stranka za uvođenje šerijatskog zakona ... )

BU-DA-LE-ŠTI-NE !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hrvatska je ohoho napredovala od 99-te i ovakav egalitaristički pristup je APSOLUTNO PROMAŠEN. Da se razumijemo, ovakav pristup je tada bio jedini mogući način da se HTV, koji je bio čvrsta utvrda HDZ-a, prisili na koliko toliko neutralno praćenje predizborne kampanje.

Ali danas on više nema nikakvog smisla. Što bi sad Šprajc trebao voditi spreadsheet s podacima za sve stranke ?

„Hm, da vidimo, jučer sam imao SDP, auuu njih sam već prekrdašio, ah znači danas ćemo s HDZom“ ?

A baš tog dana Zoran Milanović najavio radikalni zaokret SDP-a i podršku uvođenju školarina na hrvatske fakultete ;-)))))) !?

Kad ćemo konačno vidjeti jedan pravi sparing Sanadera i Milanovića ? Ili Sanadara i Čačića ?

Izgleda da i nećemo. Ako bude „sreće“ sa ždrijebom, HDZ će dopasti termin negdje u ponoć, zajedno sa SHZ-om, UHS-om, KJŽ-om, OPK-om i RZK-om ;-))) Pa će lijepo poslati Jandrokovića da to odradi, i mirna Bosna.

Jednom rječju, DEBAKL HRVATSKE DEMOKRACIJE !!!

Jer ne čine hrvatsko izborno tijelo čitatelji portala pollitika.com kojima bi te diskusije, koliko god bile korisne, bile tek dodatni šug na sliku cjelokupne političke situacije u Hrvatskoj. Alas, barem 50 % hrvatskih birača u životu nije prosurfalo internetom i za njih je „ono što kaže na Dnevniku božja poslanica“. A tamo će se u vrijeme izbora pričati o nogometu, lipicancima, prometnim nesrećama i Paris Hilton. Promjene vidljive u Informativnom programu HTVa otkad je Hloverka došla kao njegova šefica će sad dobiti dodatno formalnu utemeljenje i ... jen' dva tri, ćao đaci.

A možda sam ja malo previše pesimističan ...

The jury is out.

Presuda slijedi 25.11.

- 14:01 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>