subota, 19.01.2008.

Večeras se kroji sudbina svita !

Možda ... iako vjerojatno ipak ne.
Radi se, naravno, o današnjim (večerašnjim po našem vremenu) predizborima u Americi u kojima se stranački kandidati bore za demokratsku, odnosno republikansku nominaciju za predsjednika.

Field is wide open, ili, ekvivalentno – all bets are off !

A današnji ogled bi mogao uvelike utjecati na cijelu dinamiku utrke, i shodno tome, skrojiti sudbinu svijeta za sljedećih 5 godina. Jer, nakon sedam godina vladavine Busha mlađeg, vrijeme je za promjene ! Jedini problem je što se ni sami Amerikanci ne mogu dogovoriti kakve su promjene nužne.

Večerašnji predizbori u Nevadi i Južnoj Karolini bi mogli dati odgovor na to pitanje – ukoliko netko uspio pobijediti u OBJE države !!! Momentum koji bi s dvije pobjede takav kandidat dobio bi ga uz dobar rezultat u Floridi postavio u situaciju front-runnera pred „Super Utorak“, 5. veljače kad će 20-ak država istovremeno održati svoje predizbore.

Ipak, šanse za to su vrlo male !

Kod Demokrata je Barack Obama gotovo siguran pobjednik u Južnoj Karolini, ponajviše zahvaljujući crnačkim glasovima (Demokrati tamo predizbore održavaju sljedeći tjedan), ali po zadnjim anketama Hillary vodio u Nevadi za 10-ak posto, što znači da će tu rezultat biti neriješen i neizvjesnost ostaje i dalje.
Sudeći po zadnjim razmjenama udaraca između dva kampanjska bloka, things could get nasty :-) (a Republikanci se smješkaju i skupljaju materijale s kojima će demokratskog predsjedničkog kandidata gađati na izborima u studenome ;-).

Ipak, Republikanci ne mogu biti presretni jer je kod njih stvar još „gora“ (ili bolja, s obzirom na širu ponudu „kredibilnih“ opcija ;-).
Tri kandidata s tri pobjede (Mitt Romney ima u stvari dvije, ali pobjeda u Wyomingu se kao „ne računa“ jer se ostali kandidati uopće nisu natjecali). Iowa – iznenađujuće Huckabee, New Hamsphire – McCain, Michigen – Romney.

Rudya Giulliania nije bilo nigdje vidjeti jer se on (štedeći šolde !?) čuva za Floridu, što ako tamo doista i pobjedi može biti lukav potez (Florida spada u „velike“ države za razliku od svih dosadašnjih) i dodatno zakomplicirati situaciju za Republikance, ali ako tamo ne pobjedi, Rudy je out !

Što kažu latest polls ?

Romney vodi za 10-15 % u Nevadi ispred McCaina, a u Južnoj Karolini se nešto kuva :-)))). Naime, McCain je zadnjih dana po anketama relativno uvjerljivo vodio pa se i kod Republikanaca očekivao neriješen rezultat ! Takav rezultat se i dalje očekuje, ali po zadnjim anketama je Huckabee prešao u vodstvo !!!!

Evo sa Election Centrala:

Huckabee 33%, McCain 26%, Thompson 21% ...

A prije:

McCain 31%, Huckabee 27%, Romney 17% ...
McCain 26%, Huckabee 26%, Romney 13%, Thompson 13%
McCain 27%, Huckabee 20%, Romney 15% ...
McCain 29%, Huckabee 22%, Romney 15% ...

Da li će religiozni konzervativac prirediti još jedno iznenađenje establishmentu i republikansku utrku posve baciti u rusvaj ?
Ili će John McCain ipak uspjeti zadržati momentum iz New Hampshirea i nastaviti se prezentirati kao comeback kid ?

Vrag će ga znati ...

I CNN negdje večeras oko dva, tri iza ponoći :-)))))

Hmmm, ka' da san malo živnija, a :-)

UPDATE: 20:38 - izgleda da san se u važnosti ovih predizbora pošteno zeznija - eto, Tončica Čeljuska nije našla za shodno o tome progovoriti niti jednu rič večeras u Dnevniku !!!???

UPDATE II: 23:00 - Romney je očekivano odnio Nevadu, a Hillary je napravila isto s 51 % : 45 % porazivši Obamu. Sad se još čeka Južna Karolina. Ako to odnese McCain :-)))), onda smo na istom mistu di smo i bili - ništa se ne zna i čekati je Super utorak !

UPDATE III: 01:23 - Zatvorila se birališta u Južnoj Karolini. Počeli su pristizati i prvi rezultati. Za sada "vodi" McCain s 395 glasova ispred Huckabeeja s 317 ! (evo link ). Koga zanima rezultate exit polla može pogledati ovdje. Ima zanimljivih stvari :-)

UPDATE IV: 02:55 - Iako CNN još ne proglašava winnera, čini mi se da je stvar riješena: McCain 80,230 glasova (34 %), Huckabee 69,667 (29 %) (ukupno 54 % okruga je prijavilo rezultate). Dobar rezultat Huckabeeja će vjerojatno rezultirati oživljavanjem religiozne republikanske baze, ali, ništa još nije riješeno i sudbina svijeta se večeras ipak nije (s)krojila ;-)

Sve oči su uprte u Floridu, 29.2. u sljedeći utorak ...

- 13:08 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>