srijeda, 05.03.2008.

Kraj ili „početak kraja“ za Demokratsku stranku nakon predizbora u Texasu i Ohiou?

Now this is not the end.
It is not even beginning of the end
But it is, prehaps, the end of the beginning.


Tako je govorio Winston Churchill kad se ratna plima konačno okrenula na stranu Saveznika, početkom 1943. nakon pobjeda u Staljingradu i El Alameinu. Prijelomna točka Drugog svjetskog rata koju je Churchill „ovjekovječio“ svojim neponovljivim retoričkim darom.

A kakve to veze ima s američkim predsjedničkim izborima, odnosno s odabirom predsjedničkog kandidata Demokratske stranke ?

Ima (ali ipak samo parcijalno-lingvističke ;-) !

Jer večeras ćemo vidjeti ili kraj bitke za predsjedničkog kandidata Demokrata, ili ćemo svjedočiti „početku kraja“ te iste Demokratske stranke. U današnjim (večerašnjim) predizborima koji se održavaju u dvije ključne (čitaj velike) države (Texas i Ohio) postoje TRI moguća scenarija (glasa se još u Rhode Islandu i Vermontu, ali to su „male“ države):

1) Hillary pobjeđuje i u Texasu i u Ohiou
2) Hillary nosi Ohio a Obama Texas
3) Obama nosi sve

A od ova tri scenarija, prva dva Demokrate vode u samodestrukciju !

Zašto ?

Zato što u ta dva slučaja nema šanse da će Hillary odustati od daljnje utrke, iako je Barack Obama nakon 11 pobjeda u nizu čisti front-runner, a što se odražava i u nacionalnim anketama ! Što znači da će se cijela stvar rastegnuti (barem !) do predizbora u Pennsylvaniji (još jedna veća država), 22. TRAVNJA (yap, još 7 tjedana !).

A što će Obama i Hillary raditi tih sedam tjedana ?

ČUPATI JEDNO DRUGOM JETRA, a što drugo ? I napadati se svim dopuštenim sredstvima (a u Americi free speech shvaćaju prilično ozbiljno, za razliku od nekih prčijica na Balkanu, tako da niti jedna izjava i govor neće proći bez seciranja ;-).

Neki će reći – odlično, što ima bolje za demokraciju nego da dva kandidata dugotrajnim fajtom odluče koji je „bolji“ !?

Problem je, naravno, u navodnicima :-). Jer, fajt će biti gadan (to je specijalnost Clintonovske političke mašinerije ;-) i u njemu se neće tražiti ko je bolji. A kad se s lanca puste force negative campaininga koji je u Americi doveden do savršenstva biti će gadarija na sve strane. John McCain će mirno primjenjivati tehniku sniping from the wings i navijati za Hillary kako bi je u (ipak malo vjerojatnom ;-) slučaju da ona bude Demokratski kandidat mogao temeljito rešetati zbog načina na koji se dokopala nominacije.

I, kako će to završiti ?

Ankete kažu (ako im je vjerovati, a bilo je „omašaka“ u ovoj kampanji ;-) da je Hillary vjerojatni pobjednik u Ohiou (5 % prednosti) a da je u Texasu „nula“ (čitaj, izjednačeno).

Zanimljivo je da se u Teksasu predizbori odvijaju u dvije faze. Najprije se nekih stotinjak i nešto delegata odabere na direktnim preizborima (klasičnom glasanju), a onda se određeni dio nakon toga bira u caucusu (ono kad se skupe u dvorani pa debatiraju i prebrojavaju ;-). Bottom line – koliko je tko delegata osvojio u Teksasu se neće znati još par dana (na Democracy in America se spominje čak i rok od tjedan dana).

Ono što se će znati relativno brzo je rezultat tzv. popular votea (iliti koliko je koji kandidat ukupno dobio glasova u kojoj državi).

A kad bolje pogledan na sat, evo već za koju uru će biti rezultati ... ostaviti ćemo otvoreno Firefox ovdje (rezultati za Ohio) i ovdje (rezultati za Texas) pa ćemo se lijepo ujutro probuditi 100 % informirani :-)

Prvi update (koji u stvari to nije) - CNN predviđa pobjedu Baracka Obame u Vermontu ! Čitaj - 12 in a row ...

Update II - na blogu Democracy in America izvješće njihovog korespodenta iz Texasa. Pa izvještava ovako sa Houston Livestock Show and Rodeo sajma o održanoj utrci svinja :-):

Even the pig races seemed to bode well for the Republicans today. Next to a trailer advertising “America’s cleanest and fastest swine”, there is a 150-foot track set up for pigs to race around every hour. The first two contests this afternoon were won by Shaquille O’Squeal and Britney Spareribs, respectively. Then came the finale, a race between four veteran porkers. Barack O’Ribs Obama, the fattest pig of the lot, initially refused to leave his cage when the door was opened. Hillary Rod Ham Clinton was also slow off the mark. In contrast Arnold Schwarzenhogger shot ahead and bested Al Boar, who came in second. Once they got moving, Obama edged Clinton by a snout to take third. “I think ol’ Barack and Hillary still have no idea what they’re doin’”, said the swine-meister as the crowd guffawed.


- 01:19 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>