četvrtak, 01.11.2007.

FREEDOM FIGHTER is coming to town !!!

O lijepa,
o draga,
o slatka slobodo


pjevao je Gundulić u svojoj Odi slobodi još u Dubrovačkoj republici prije par stotina godina.

Kako to samo lijepo zvuči!
Čitajući te stihove obuzmu me osjećaji koje ne mogu i ne znam opisati. Valjda u tome i jest ljepota poezije ...

O lijepa,
o draga,
o slatka SLOBODO !


Da ...

LIJEPA je, i DRAGA je, i SLATKA je SLOBODA.

Ali, može li čovjek biti slobodan ? Ili, drugačije a opet isto, što znači biti slobodan ?

Teška su to, ali KLJUČNA PITANJA ! Jer u hijerarhiji ljudskih potreba sloboda definitivno zauzima visoko mjesto.
A ja bih se usudio reći – čak i prvo !?

Na takav stav se može kontrirati da je samo po sebi jasno da zadovoljavanje osnovnih bioloških potreba (hrana i krov nad glavom) mora biti najvažnije. I to doista jest tako, u apsolutnom smislu :-). Jer, ukoliko se čovjeka stavi pred izbor: život u robovskom društvu s osiguranom hranom i straćarom vs. umiranje od gladi i žeđi „u slobodi u pustinji“ nema puno dvojbe što bi racionalan izbor bio.

Ipak, postavljanje diskusije u tako ekstremne okvire ne vodi u nekom produktivnom pravcu, jer su to, jel'te, ekstremi :-), te ću stoga ovu priču o slobodi ograničiti na pitanje/problem slobode pojedinca u modernom društvu.

Moje pitanje glasi : DA LI JE GRAĐANIN HRVATSKE SLOBODAN ČOVJEK ?

Većina čitatelja bi na to pitanje (vjerojatno ?) dala nedvosmislen odgovor DA, uz poneku primjedbu: „A jes' ovaj Zvone Radikalni smiješan, Hrvatska je danas slobodna i demokratska zemlja, u kojoj se poštuju ljudska prava – pa nismo više u komunizmu !!!“.

A možda se nađe i koji rijetki primjerak homo racionalikusa ;-) koji će na to pitanje odgovoriti protupitanjem – „A na što Zvone Radikalni misli kad kaže slobodan čovjek ?“.

Jer, apsolutna sloboda je apsolutno nemoguća – ili, „kako je to divno jedan naš pjesnik kaz'o“ (u biti jedan sudac američkog Vrhovnog suda, ali ne mogu protiv Zabranjenog pušenja ;-) – „Sloboda moje šake je ograničena blizinom Vašeg lica“. Precizno i right to the point, nema što ;-).

Ipak, mišljenja sam da se uz primjenu Kantovog kategoričkog imperativa – „Ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi“ – može doći do „radne definicije“ slobode.

Onda, jesmo li mi u Hrvatskoj slobodni ?

I sad ide Balki moment - DON'T BE RIDIKJULUS !!!!!!!! NARAVNO DA NISMO !!!!

Poprilično ozbiljna, da ne kažem radikalna ;-) izjava ! Koja svoj smisao dobiva u kontekstu činjenice da je Zvone Radikalni 95 % uvjereni LIBERTARIJANAC !!!

(libertarians) ... hold that it is morally imperative that all human interaction, including government interaction with private individuals, should be voluntary and consensual. Or, to state it another way, they assert that all persons are the absolute owners of their own lives, and should be free to do whatever they wish with their persons or property, provided they allow others the same liberty.

„apsolutni vlasnik svog života“ – a Zvone Radikalni kaže – KAKO BI DRUGAČIJE TO MOGLO BITI ???!!!

Ali, ne, ne, ne ... dragi čitatelji

Zvone Radikalni je tu nešto krivo shvatio ! A krivo je shvatio i onaj nesretnik koji je zbog 150 kn trave (fakin jebenih 15-ak jointa !!!) završio u zatvoru na DVIJE GODINE !!!

DVIJE PROKLETE GODINE zato što je prijateljici nabavio malo marihuane (za one koji ne znaju, radi se o supstanci čiji se negativni utjecaji na ljudsko tijelo mogu usporediti s alkoholom) !!!

Beštima koje mi sad prolaze kroz glavu se ne bi posramio ni Šime Poštar – rođak, i legenda sukošanske beštime, crkveni čovik koji je svejedno u vrime Uskrsa u punoj crkvi s oltara, ni 5 metara od don Ive, opsova Boga kad mularija nije htjela prestati škrgućati – nakon toga se zareka da neće više, i to je potrajalo sve dok mu jednoga dana krupa (tuča) nije uništila vinograd – pričaju da je doša u vinograd, pogleda u nebo i beštima po ure ka da čita iz libra ... :-))))

Ja neću ni počinjati jer dugo ne bih stao ...

A umisto beštime kažem - DOSTA JE BILO !!!!

Freedom Fighter is coming to town ...

- 00:38 - Komentari (46) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>