nedjelja, 12.11.2006.

Hrvatska i MMF

Mračni je na svom blogu (link) objavio intervju s Dragutinom Lesarom, ajmo reći prominentnim HNS-ovcem, nakon čega se razvila živahna i zanimljiva diskusija koja se dotakla mnogih tema. Pored domaćih tema (zanimljive informacije o nanbudo aferi), „pala“ je diskusija o EU i NATO-u koja je donekle zaokružena, ali meni je za oko zapelo spominjanje MMF-a.

Pa Tomo kaže: "Svaka iole upućena osoba s dovoljnim vještinama korištenja interneta mogla je naići na informacije o stvarnim akcijama koje provodi mmf, kako sustavno uništava gospodarstva tranzicijskih, i zemalja trećeg svijeta...".

E to svakako nije understatement. Pazi – „stvarnim akcijama“ (znači, aktivno djelovanje) kojima „sustavno uništava“ (znači, postoji plan) „gospodarstva tranzicijskih, i zemalja trećeg svijeta“.

Stara dobra hrvatska teorija zavjere. Ali, po mome mišljenju, kriva.

Istina jest da se u zadnje vrijeme preispituje politika tzv. "Washingtonskog konsenzusa" po kojoj je put u bogatstvo za zemlje tranzicije i Latinske Amerike vodio preko otvaranja tržišta i masovne privatizacije uz kontrolu troškova države.
Nažalost, ispalo je da INSTITUCIJE tih država nisu bile u stanju to provesti na pravi način pa se desila skrivena, a ponekad čak i legalna, pljačka u kojoj su se bogatiji još više obogatili a siromašni još više osiromašili. Međutim, to nije krivnja MMF-a (iako ih se može kriviti što to nisu predvidjeli).
Isto tako je bitno reći da su pritisci MMF-a na hrvatsku ekonomsku politiku djelovali pozitivno jer da nije bilo toga danas bi država vjerojatno "jela" 70 % GDP-a, a ne "samo" 50 % (eto, barem tu smo dostigli Švedsku i za duplo "prestigli" Ameriku). Osnovna preporuka koju je MMF konstantno ponavljao je kresanje državnih rashoda koji se moraju smanjiti kako bi se investicije usmjerile u privredu. U tom svjetlu me zaprepaštava činjenica kako najvaljeno povećanje budžeta na 108 milijardi kuna sa 98,8 milijardi u 2006. prolazi bez ikakve javne rasprave. Dokle će država uzimati sve više i davati to svojim nesposobnim i nemotiviranim birokratima da potroše kako ih je volja ?
Što se tiče privatizacije, mislim da je jasno da ćemo privatizirati sve što se privatizirati da, i to je također ispravna politika jer je država (barem kod nas) najgori vlasnik. Tu se doduše javlja problem implementacije (čitaj problem pljačke), ali to ponovo nema veze s MMF-om (kako je lijepo druge kriviti za svoje grijehe :-).
I na kraju, nitko nije Hrvatsku silio na suradnju s MMF-om (eto, pogledaj Sjevernu Koreju, jebe se njima živo što će MMF reći :-). Nama je MMF od kraja 90-tih nužno trebao radi kredibiliteta kod vanjskih kreditora od kojih nam je trebala lova koju sami nismo imali (odnosno koju se tajkuni pod mantijom vlasti opljačkali). Plain and simple, mi smo došli k njima i mi smo trebali njih. I kao što moraš prihvatiti uvjete banke kad dižeš kredit, oš' neš', tako je bilo i s MMF-om. Danas smo to prošli i koliko se sjećam baš nedavno je bilo u vijestima nešto o prekidu stand-by aranžmana.

- 00:51 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>