nedjelja, 03.02.2008.

Dobio sam svoju dr.sc. diplomu – kooonačno ... :-)

Je, potrajalo je ... Godinu dana i dva mjeseca čekanja od dana obrane disertacije do službene promocije u doktora znanosti !

Zašto toliko dugo ? A zato što je tribalo čekati da se skupi određeni broj kandidata za promociju. FER za svoje doktorande to organizira kao zaseban event u Rektoratu i potrajalo je dok nas se skupilo 15-ak (točnije 16).

I isplatilo se čekati :-). Ne da je to sad bio nešto super-turbo-gtx-injection-fensi-šmensi event već nije bio nikakav bed čekati tih godinu i nešto dana. Glavno da je diploma u tubi :-). Doduše, za 1.600 kn koliko su „troškovi stjecanja i dodjele stupnja doktora znanosti i tiskanje diplome“ mogli su je bar lijepo uokviriti (to je sad recimo standard čak i za dipl.ing na FERu :-), ali nećemo picajzliti :-).

Sam događaj je trajao nešto malo kraće od sat vremena, bili su tu rektor prof. Aleksa Bjeliš, dekan FERa prof. Vedran Mornar i prodekan za nastavu prof. Adrijan Barić, a za svakog kandidata je pročitan kratki životopis i znanstveni doprinos disertacije.

Prilikom predaje diplome smo svi pojedinačno prisegnuli (ne sjećam se točno, ali nešto u stilu „služenja znanosti i znanstvenom istraživanju“ a jako mi se svidjelo što se negdje spomenulo i „ čovječanstvu u cjelini“), potpisali se u „knjigu doktora“ i uz obavezno rukovanje s uglednim triom to je bilo to.

Bilo je lijepo i svečano, uz malo rusvaja koji je stvarala tatina Princeza koja je sa suprugom došla nazočiti „povijesnom obiteljskom događaju“ ali je toga bilo u sasvim prihvatljivom obimu (a i rektor Bjeliš se u uvodnom govoru lijepo osvrnuo na prisutnost nekoliko djece :-). Doduše, jest da je dio ceremonije Princeza sjedila tati u krilu u prvom redu, grickajući svoj keksić i bez treptanja promatrajući rektora, dekana i prodekana u njihovim crnim togama, ali nek' se privikava, i nju to sljeduje jednog dana :-))))).

Ipak, nije sve tako krasno ... Mislim, s proslavom je sve bilo super ali sve ovo dosada je u stvari samo bio „novinarski“ uvod u neke manje „zgodne“ činjenice.

A ključna opservacija je vezana uz brojke !!!

Šesnaest novih doktora znanosti iz područja elektrotehnike i računarstva je FER „proizveo“ u otprilike godinu i po dana.

Je li to malo ili puno ?

Na prvi pogled brojka izgleda nekako majušna :-). S druge strane, kad se uzme u obzir da na FERu postoji desetak Zavoda, imati u prosjeku po Zavodu jednu disertaciju godišnje i nije tako loše (ima manjih i većih Zavoda, ali ako uzmemo u obzir da po Zavodu ima negdje prosječno 10-ak asistenata/znanstvenih novaka koji ciljaju doktorat, nekako i može proći ... jedva ;-).

E, ali ovdje je ključna opservacija da je od nas 16 doktoranada „samo“ 6 (koliko sam uspio prebrojati) zaposlenika koji i rade kao asistenti na FERu ! Par HEP-ovaca, poneko iz Končara, pa kolega s FOIa u Varaždinu, kolegica s grafičkog fakulteta, kolega iz Tuzle, ...

A ako se kao referentnu brojku za zadnjih godinu i po dana uzme 6 asistenata ZAPOSLENIH NA FERu koji su dostigli dr.sc. stupanj, eeee ... onda stvari ipak izgledaju dosta crnje.

Nedovoljno !!!

I predstavlja gadan problem za budućnost fakulteta, pogotovo s obzirom na galopirajuće zahtjeve koje Bolonjski procesa donosi sa svakom novom akademskom godinom. A uskoro kreće i diplomski dio studija (za M.Sc. titulu) gdje je predviđena gomila malih / specijaliziranih predmeta (što je izvrsna stvar !) koji će još dodatno povećati opterećenje na nastavnike !

Od stoljetne tradicije da nastavnička zvanja počinju s docentom (nastavnik = onaj koji smije držati predavanja) se na FERu odustalo još prije više od godinu dana kad je za asistente s doktorskom titulom uvedena nova nastavnička kategorija: „povjerenik predavanja“. Pa je tako Zvone Radikalni po prvi put uz ocjenu studentima u indeks upisao i svoje ime :-).

Moglo bi se reći: „Bosna šaptom pade“, ali kad stvar zagusti do jaja, isprazna akademska retorika se mora pokloniti pred surovom realnošću. Uostalom, titula docenta prvenstveno dokazuje „znanstvene“ credentialse, a koliko je netko kvalitetan predavač s time nije baš jako korelirano :-))).

I tako su svi doktori znanosti na FERu postali predavači što je vjerojatno povećalo nastavnički kadar za barem 50 % i nekako smo preživjeli prve dvije i po godine Bolonje. Sigurno ćemo dogurati i do treće, ali da li će 5 novih doktora znanosti godišnje FERu biti dovoljno da nastavi koliko toliko kvalitetno primjenjivati bolonjski proces i držati postavljene kriterije za držanje nastave je pitanje koje dekana Mornara sigurno teeeeško muči.

Ali nije to još sve ! Ima još ... gore ...

Spremni ?

Idemo:

Od 16 (šesnaest) promoviranih doktora znanosti 3 (TRI !!!) su doktorirala na području računarstva, a ostalih 13 na području elektrotehnike !!!!

Elektrotehnika = energetika, automatika, elektronika (ma u stvari, nije bilo nikakve elektronike koliko se sjećam :-), i slično.

Najprije, disclaimer - riječ da bih ja imao protiv energetike (čitaj HEP-ovci) ili automatike (čitaj Končar). Čak dapače, silno me razveselilo kad mi je kolega „automatičar“ (inače 1980. godište !!! - diplomirao 2003. i doktorirao 2007. !!!!! – to te ja pitam malac, a ne ko ja, razvlačiti na 4 + 4,5 godine ;-) rekao da imaju 3 novaka na Zavodu koje u potpunosti financira Končar za potrebe istraživanja !

Tako se to radi :-).

Doduše, odmah je nadodao da ih „Bolonjski pritisak“ počinje mučiti jer im je smjer od nekadašnjih 15-ak studenata godišnje (je, puno se šala zbijalo na račun te brojke na FERu zadnjih 10-ak godina ;-) dogurao na njih 70-ak, a to je već respektabilna brojka.

Što je opet dokaz briljantnog funkcioniranja tržišta – Končaru ide, studenti čuju da se takav profil traži, i eto ih. Yap, samo što to nosi i podosta nastavničkog opterećenja, a kad se baviš nastavom, znanost odeeeee ...

Dakle, nemam ja ništa protiv toga da „doktora za energetiku/automatiku“ bude što više. Good for you ! I dobro za državu !

Ali samo 3 iz područja računarstva !!!!???

Kako god okreneš – PREMALO !!!

Netko će sad reći – ma zajebi to, koga briga za doktore znanosti u računarstvu, stvar na tom području tako i tako guraju startupi i IT firme, tu se stvara „dodana vrijednost“ i tako idemo naprijed.

Što i jest istina, ali ima samo jedan problem. Sve te osnivače startupa i developere u IT firmama je netko morao naučiti poslu !!! A to se još uvijek, a tako će sigurno biti još neko vrijeme, najbolje uči na FERu !

NEMA NEZAPOSLENIH INŽENJERA FER-a !!!!

Na što će netko reći – „ma najbolji programeri su tako i tako oni koji su to sve sami savladali još u srednjoj školi, viseći na Internetu i rasturajući doma svoje kompjutere“.

Istina ! Ali barem 50 % takvih ionako završi studirajući na FERu !!! I iako u pogledu raw progamming intellecta takvi studenti na FERu nemaju puno prostora za napredovanje (već su top of the line u tom departmentu), FER će im biti od koristi – malo konkretnije i dublje teorijske podloge uvijek dobro dođe a pomoći će i oko usmjeravanja i odabira konkretnijeg područja (sigurnost, baze podataka, web, grafika, ...) te malo aktivnijeg timskog rada (to sam ipak ne možeš naučiti).

Problem je naravno, što nema puno takvih !

50-ak po generaciji. Od 650 studenata !!!

A što ćemo s ostalih dvjestotinjak studenata po generaciji koji pikiraju na računarstvo ?

Eeee ... oko njih se triba potruditi ! Jer oni nisu tijekom srednje škole provodili sate i sate u Pascal/C/C++ razvojnom okruženju, razvijajući neku svoju igricu, rješavajući zanimljive algoritamske probleme ili programirajući najnoviji turbo-gtx-injection web-portal engine s kojim će pokoriti svijet !

Je, imali su nastavu informatike i tamo su ponešto naučili.
Je, znaju se prilično dobro služiti računalom, a Internet ako im već nije u genima (takvi će u Hrvatskoj za 5-10 godina početi dolaziti na FER ;-) je ono barem alat koji su prilično dobro usvojili.
Je, i prilično su pametni i sposobni shvatiti i naučiti :-).

Ali to ne mijenja na stvari da ih treba naučiti !!!

A na FERu taj posao spada „doktore računarstva“. Kojih je FER u zadnjih godinu dana proizveo ravno TRI !

Problemi ?
Dijagnoze ?
Rješenja ?

Dalo bi se o tome puno razglabati, ali neću ovom prilikom. Samo ću dati jednu prognozu.

A to je da FER neće pokleknuti :-))) !

Mi ćemo se snaći. Kao i mnogo puta dosad. Rješenje možda neće biti lijepo, možda (sigurno !) neće biti optimalno, u tom rješenju će najveći pušioničari biti studenti koji bi tu kao trebali biti najvažniji, ali FER će ipak orati dalje ... tiho i uglavnom podalje od očiju javnosti ... (uostalom, jeste li igdje vidjeli vijest o promociji doktora elektrotehnike i računarstva ;-)

A zašto onda ja sve ovo pišem ?

Hmmm, kad sam počinjao, siguran sam da sam imao neku bit, ali sad mi samo jedno objašnjenje pada napamet – blesav čovjek, što drugo reći ...



P.S. Google me za search-term „promocija doktora elektrotehnike“ odveo do stranice Sveučilišta u Zagrebu s „press-releasom“ o promociji. Pohvale na, moram priznati neočekivanoj ažurnosti.
Alas, for those in the the know :-), činjenica da smo greškom svi proglašeni doktorima znanosti na znanstvenom polju elektrotehnike također ponešto govori („računarstvo, što i za to ima doktor znanosti“ ;-)

- 12:49 - Komentari (27) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>