srijeda, 22.10.2008.

mrak vs. Damir Fintić

Priopćenje HBO-a, povodom kojega smo održali svoju prvu presicu, u „realnim“ medijima možda i nije privuklo veliku pažnju, ali na portalu pollitika.com svakako jest. 150+ komentara, a da tema nema veze s ustašama i partizanima, znači da „tu ima nešto“. A da nešto tu svakako „ima“, pokazala je sama diskusija u kojoj je mrak preuzeo ulogu „đavoljeg odvjetnika“.

Pa tako kaže mrak:

fintić je sada došao u situaciju da mora platiti 50.000+ kuna i smješi mu se dodatnih 200.000 i načelno, jedino što HBO može učiniti je sakupiti tih 250.000kn i ići dalje, no živjeti u uvjerenju kako je ovo nekakva borba za slobodu govora ili kojekakve druge tvrdnje koje smo dosada čuli su totalno besmislene

i kaže još:
dakle ne, ovaj slučaj nije slučaj o slobodi govora, nego pokušaj da se čovjek koji je iz sam zna kojih razloga uspio sebi naštetiti u postupku spasi od ogromne novčane kazne (za što ću se složiti da je vjerojatno nije zaslužio)

Ukratko - Damir je sam kriv za nevolje koje su ga snašle, kazna jest prevelika, ali nikakve veze sa slobodom govora na internetu tu nema!

Prije nego što krenemo u razradu/dekonstrukciju te teze, koja je po mom mišljenju KRIVA, najprije basic facts ovog slučaja:

- neposredni povod tužbe je post (i kasnije objavljeni komentari) „Pismo najmilijem od svih“ objavljen na portalu vukovarac.net kojeg je Damir Fintić jedan od pokretača
- Zvonimir Hodak je, kao opunomoćeni zastupnik obitelji Štengl, pismeno zahtijevao uklanjanje dotičnog posta u roku od 24 sata, te zaprijetio tužbom ukoliko mu se u roku od 8 dana ne dostavi ime i prezime osobe koja je autor tog teksta
- pokrenuta su tri kaznena i tri civilna postupka protiv Damira Fintića – u dva ga Vladimir i Dragica Štengl pojedinačno tuže za po 101.000 kuna, dok je u trećem tužen zbog javne objave tužbe u sklopu koje se nalazila i medicinska dokumentacije (dakle, Damir Fintić nije objavio medicinsku dokumentaciju per se, već je javno objavio tekst tužbe Štenglovih, a u kojem je jedan od priloga bila i medicinska dokumentacija)
- dvije kaznene su već pravomoćne, a treća je još u postupku (zanimljivo je pripomenuti kako u tim kaznenim tužbama Štenglovi nisu tražili zadovoljštinu, već su u startu ciljali na civilnu tužbu za „nadoknadu duševnih boli“)
- treća civilna tužba je postala pravomoćna i zbog tih 50.000 + kamate je pokrenuta ovrha nad Damirem Fintićem (to što mu se ovrhom oduzima 100% primanja je posebna priča!!!)
- dvije tužbe u ukupnom iznosu 202.000 kuna su još u postupku i ročište koje se trebalo održati prošli tjedan (a koje je bez valjanog razloga otkazano, vjerojatno zbog Damirove „agresivne“ operacije obaviještavanja medija) je bilo u stvari osnovni povod za priopćenje i presicu HBOa

Kao pravi znatiželjni internaut, sigurno ste se zapitali što to u tom postu piše da vrijedi 250.000 kuna „duševnih boli“?

Da bih vam uštedio klikanje na gore izneseni link, prenosim najzanimljivije dijelove:
Nemoj nam otić dragi naš koji si nas sve vratio u Vukovar, bog te tvoj, tko će nas sade uveseljavat javnim šovinizmom, nacionalizmom, seksizmom, rasizmom, ksenofobijom, pljuvanjem, podcjenjivanjem, prokazivanjem, otkazima s posla, izbacivanjem iz stanova, bombaškim napadom, novčanim transakcijama Fond-Grad-Jadranka-nepovrat-pa malo Komunalac-pa nestalo,

Pa onda:
proširenom obnovom kuće na ime mrtvih roditelja, uz to još i neplaćenom, cijelom za džaba napravljenom bez obzira na talijanske pločice e da bi firma mogla dobit ulaz u Vukovar za obnovu. Jel KAC? E, je, ta je. Prvo tebi za probu da vidimo jel valja firma, a onda ostalima. Svaki crijep se lijepio silikonom. Krov se radio godinu dana. Sve besplatno dakako. Nije ni čudo što je firma propala na kraju. Nije ni čudo što se javljaju radnici sa sočnim pričama.

I za kraj, malo podsjećanja na duhove prošlosti:
Jebate, kad se sjetim onog sendviča – ti u sredini, iznad tebe Dokmanović, ispod tebe Hadžić (il možda obrnuto, puno je godina prošlo pa se više ne sjećam redosljeda, al ko danas jasno vidim da si upravo ti bio u sredini) srce mi zaigra od uzbuđenja. E to je bila trojka snova na izbornoj listi komunista. Vas troje ko tri cvjeta, tri junaka, tri druga. Da je povijest skrenula uljevo di bi vam bio kraj. Da je samo ona bagra kako si tada nazvao hrvatske branitelje shvatila da koji kapacitet u ovoj trojki leži, ti bi i dan danas bio glavni. Ne bi doduše bilo HDZ-a (koji tebi i nije neka stranka jebaji ju, al je poslužila jelda), al, siguran sam, ti bi u ime svoje partije koju nikad nisi prežalio bio šest put bolji/gori (ovisi na kojoj ste strani crte cijenjeni čitatelji).


I to vrijedi 250.000 kuna „duševnih boli“??? Kakve „duševne boli“, kakvi bakrači ...

„Karakterizacije“ u prvom paragrafu jesu oštre, ali mogu se primjeniti (i dnevno se primjenjuju!) na gotovo sve hrvatske političare (samo treba pogledati kako desničari časte Mesića)! Drugi paragraf je nešto što bi trebalo biti materijal za istragu Državnog odvjetništva, a ne podloga za tužbu, a što se tiče trećeg paragarafa ... ja doista ne znam je li u „dobrim starim danima SFRJ“ Štengl prijateljevao s Hadžićem (tko je Dokmanović čak i ne znam) ali opet, nešto slično bi se moglo napisati za sve „stare kadrove“ i ja doista ne vidim what the fuck is the problem!!!??? Naravno, osim toga što Vladimir Štengl vjerojatno ne voli da ga se podsjeća kako nije oduvijek bio veliki hrvatina!

Čitajući ova tri citata, moram reći da mi nikako nije jasno kako mrak može reći da se ovdje NE RADI o slobodi govora!?

U jednom svom kasnijem postu Damir Fintić je „u sridu“:
Nisam imao ovlasti nad administriranjem kategorije pod nazivom "Kolumne" u danima kad su članak i komentari nastali, a da i jesam ne bih reagirao brisanjem istih, sukladno osobnom uvjerenju da sloboda izražavanja na internetu jeste i treba ostati nesputanom ...

I tu se u stvari više ništa ne treba dodati!

Jer, ukoliko ćemo prihvatiti da zbog pisanja ovakvih stvari čovjek može doći u situaciju da nekome mora platiti 250.000 kuna (a pazite – Damir Fintić nije autor spornog teksta!) – NEMA TU SLOBODE GOVORA!!!

Jest, Damir je zeznuo stvar kad se odlučio sam braniti – to je sada kristalno jasno. Ta odluka je rezultirala time da se sud izvukao lišo sa cijelim nizom propusta i proceduralnih pogrešaka (detaljnu analizu još čekamo od kolega pravnika). Ali, i to je ono što mene u ovom slučaju osobno najviše dira – JA BIH SVE NAPRAVIO ISTO KAO I DAMIR!

Na prvi Hodakov zahtjev bi mu odgovorio s jednim laganim fuck off !
Kad bi dobio tužbu rekao bi: „Ma majmuni jedni, možete mi ga popušiti, nisam ništa kriv i nema šanse da potrošim puste iljade kuna na odvjetnike, branit ću se i obraniti sam“.
A kad bi me probali prcati s fabriciranom medicinskom dokumentacijom koja kao „dokazuje“ da su pretrpjeli silne duševne, mailao bih istu na adrese pola države i objavio na svim živim portalima.

Da, kad bolje razmislim, sve bih napravio baš tako :-)))

Što vjerojatno samo pokazuje da sam, za razliku od mraka koji je očito „by the book kind of guy“ i kojem se takva pizdarija ni u kojem slučaju ne bi mogla desiti, teški naivčina i još veći idealist koji je u djetinjstvu gledao previše filmova Johna Wayne u kojima se zna koji su „dobri“ a koji su „zli“ i u kojima dobri na kraju uvijek pobjeđuju zle, čak i ako ovi imaju „zakon“ na svojoj strani.

Velika većina stvari u životu ne trpi vesternovsku crno-bijelu karakterizaciju, ali u ovom fajtu ja osobno nemam nikakve dvojbe - Damir Fintić je good guy, Štenglovi su bad guys, a plaćenićku bandu revolveraša zajedno s potkupljenim lokalnim šerifom ćete lako pronaći i sami (sačuvaj Bože nešto napisati protiv hrvatskih sudova, jer to bi bilo „zadiranje u autonomiju sudstva“ ;-).

Kako bi to riješio John Wayne je jasno, iako danas više nikako ne i prikladno (nažalost ;-) a hoće li se u ovoj priči pojaviti neki James Stewart tek treba vidjeti.

U svakom slučaju, jedno je sigurno – koliko god mrak pokušavao „spustiti“ Damiru ukazujući na pogreške počinjene tijekom sudskog postupka – u ovoj priči SVI SMO MI DAMIR FINTIĆ!!!

- 14:01 - Komentari (12) - Isprintaj - #

petak, 17.10.2008.

Održana prva tiskovna konferencija HBO-a

Danas u 12 sati, u prostorijama Centra za ljudska prava (kojem i ovim putem zahvaljujem na ustupanju prostora) održana je prva tiskovna konferencija Hrvatske blogerske organizacije. Neposredan povod sazivanja presice je priopćenje HBO-a vezano uz slučaj Damira Fintića, pokretača portala vukovarac.net, koji već tri godine trpi sudsko proganjanje od strane bivšeg vukovarskog gradonačelnika Vladimira Štengla i njegove obitelji. Pravomoćnošću sudske presude kojom je presuđeno da Damir Fintić zbog „duševnih boli“ i „povrede časti i ugleda“ Vladimiru Štenglu mora platiti “odštetu“ od 50.000 kuna je egzistencija Damira Fintića i njegove obitelji ozbiljno ugrožena i HBO je pokrenuo akciju „Blogerske solidarnosti“ za pomoć Damiru.

Na tiskovnoj konferenciji, čiji je moderator i voditelj bio naš tajnik Zoran Oštrić, sam najprije ja dao kratki „Uvod u Hrvatsku blogersku organizaciju“ (tekst koji smo dali novinarima možete pogledati ovdje), a zatim je naša članica Katarina Vidović dala pregled slučaja Damira Fintića iznijevši u kratkim crtama naše priopćenje (i usput „pucajući iz svih oružja“ :-). Šteta što nije bila niti jedna TV ekipa (iako je to, ajmo biti iskreni, bilo i očekivano) ali je zato Sanela Majdandžić iz Večernjeg lista (čiji je izvještaj bio na portalu Večernjeg 15-ak minuta nakon završetka presice – svaka čast na ažurnosti i korištenju prednosti moderne tehnologije!) snimila jedan kratki videoclip s mojom izjavom koji, zajedno s njenim osvrtom na presicu možete pogledati ovdje.

U nastavku slijedi tekst priopćenja:

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Bloger Damir Fintić – žrtva progona slobode govora i slobode medija


Naš kolega Damir Fintić, suosnivač Hrvatske blogerske organizacije i pokretač lokalnog internet portala vukovarac.net, već treću godinu za redom izložen je bjesomučnom i obijesnom progonu od strane bračnog para Vladimira i Dragice Štengl.

U šest sudskih tužbi, što kaznenih što građanskih, Štenglovi tvrde da su im objave na portalu vukovarac.net prouzročile duševne boli koje su procijenili na preko 200.000 kuna. Iako autori tih objava nisu identificirani, rješenja i presude koje su nadležni sudovi do sada donosili, teret financijskog obeštećenja Štenglovih za "pretrpljenu duševnu bol" stavljaju isključivo na račun pokretača portala, građanina Damira Fintića.

HBO prati ovaj sudski proces i zainteresirana je za njegov ishod prije svega zato što držimo da su u tijeku procesa povrijeđena temeljna ljudska i građanska prava i slobode Damira Fintića, čime je njegova egzistencija i egistencija njegove obitelji ozbiljno ugrožena. Drugi, jednako važan razlog je misija naše organizacije da štitimo prava blogera i slobodu govora na internetu.

HBO je proučila obimnu dokumentaciju slučaja Štenglovi vs. Fintić (dostupna na http://www.vukovarac.net/stengl/). Analizirali smo je iz perspektive slobode govora, koja je zajamčena člankom 38. Ustava RH, te slobode medija zajamčene člankom 3. Zakona o medijima. Uočili smo da su Sudovi neujednačeno i nekonzistentno primjenjivali pozitivne zakone RH. Posebno nas zabrinjava da je Rješenjem Županijskog suda u Vukovaru od 20.11.2007. godine internet portal vukovarac.net proglašen "oglasnom pločom", a ne medijem, zbog čega je (između ostalog) taj Sud pobio dio Rješenja Općinskog suda koje se temeljilo na primjeni Zakona o medijima (link).

Nedosljednost Suda u primjeni zakona vidi se i iz činjenice da nikada nije udovoljeno zahtjevu Općinskog suda u Vukovaru, niti je ikoji Sud ustrajao na tomu da se dostave IP logovi radi identifikacije autora spornih objava. To je inače uobičajeno sudsko postupanje u predmetima koji se odnose na internet i ograničavanje slobode govora na njemu. Umjesto toga, odvjetnik Štenglovih je izvršio pritisak na tvrtku koja je pružala host uslugu portalu vukovarac.net, zbog čega je ta tvrtka otkazala svoje usluge i time sa sebe otklonila svaku umiješanost i odgovornost.

Da li se ovdje radi o podkapacitiranosti lokalnih Sudova da odlučuju u slučajevima čiji predmet su novi mediji kakav je internet, ili su zakoni iz tog područja nedovoljno precizni, ili su se možda koristile i nedopuštene metode utjecaja i uplitanja u rad sudaca? Mi u HBO smatramo da je na djelu vjerojatno bila kombinacija svega toga, što je Štenglovima omogućilo da se radi zaštite svog "lika i djela", bez ikakvih zakonskih posljedica, koriste obijesnim parničenjem, odnosno, da zlorabe pravosuđe radi privatnih interesa. Osim stjecanja nemale financijske koristi, jedan od tih interesa svakako je i spriječavanje javne kritike i propitivanja njihova djelovanja u Vukovaru (oboje supružnika su obnašali niz javnih dužnosti i funkcija). Pritom su supružnici Štengl koristili utjecaj koji su, kao lokalni politički moćnici, bez svake sumnje imali i, u cilju ušutkivanja javnosti, zlorabili. Razočaravajuće je, ali očekivano, da u ovom slučaju sudovi nisu zaštitili građanina i medij koji je bio glas građanske javnosti, već su podlegli utjecaju moćnika.

HBO će učiniti sve što može da zaštiti individualna građanska prava svog člana Damira Fintića i univerzalno javno dobro za koje se zalažemo - slobodu govora i građansku participaciju u informiranju i oblikovanju javnog mnijenja - tako što će
1. pružati potporu pravnoj pomoći za Damira Fintića i u tomu surađivati s udrugama za ljudska prava,
2. javno poziva novoizabrane ministre pravosuđa i unutarnjih poslova da učine sve što je u njihovoj moći da zaustave i derogiraju sve postupke protiv blogera i građana-novinara,
3. predlagat će promjene postojećih i donošenje novih zakona koji će uzeti u obzir realnost novih medija i u puno većoj mjeri štititi pravo građana da se informiraju i da stvaraju informacije,
4. osniva „fond solidarnosti“ za pomoć Damiru Fintiću, čija je egzistencija zbog plaćanja odštete ugrožena.

Za Hrvatsku blogersku organizaciju:

Dr.sc. Zvonimir Vanjak, predsjednik

- 15:05 - Komentari (6) - Isprintaj - #

O Hrvatskoj blogerskoj organizaciji

Na našoj današnjoj tiskovnoj konferenciji, o kojoj više u sljedećem postu, smo novinarima dali i „Kratki uvod u HBO“, pa rekoh da ga ovdje prenesem, nek se nađe :-).

Hrvatska blogerska organizacija (HBO) neovisna je udruga hrvatskih blogera, osnovana s dva osnovna cilja:
• Zaštita blogera i blogerskih prava
• Promicanje bloga kao sredstva izražavanja, te kao - što za hrvatske prilike smatramo posebno značajnim - medija koji omogućava građansko novinarstvo u punom smislu te riječi.

HBO je mlada udruga, osnovana u srpnju ove godine. Trenutno ima dvadesetak članova. Osnovni povod osnivanju udruge bili su sve učestaliji slučajevi sudskog progona blogera. Medijski najeksponiraniji slučaj je svakako onaj Željka Peratovića, koji je zbog pisanja na svom blogu imao ozbiljnih problema; godinu dana od početka proganjanja on je još uvijek u „čistilištu“ hrvatskog pravnog sustava.

Slučaj Šibenskog konobara nedavno je ponovno stavljen u fokus imenovanjem njegovog „progonitelja“ Branka Perana ravnateljem zagrebačke policije. Slučaj Damira Fintića povod je ove tiskovne konferencije, a detalji su opisani u pripadnom priopćenju.

To su tri eklatantna primjera iskorištavanja nedostataka pravnog okvira i slabosti hrvatskog sudskog sustava kako bi se gušila sloboda govora na Internetu. Iako je hrvatskim blogerima to slaba utjeha, slučaj Pere Kovačevića pokazao je da i „velike ribe“ nisu imune od takvih problema; on je tužen u sudskom sporu zbog anonimnih komentara objavljenih na svom blogu.

U hrvatskim zakonima se blog izrijekom ne spominje niti jednom riječju. Iako takva neregulirana situacija ŕ la Divlji Zapad naizgled pruža potpunu slobodu i mogućnost nesputanog izražavanja, nepostojanje bilo kakve pravne regulative, kojom bi se preciznije definirala prava i obveze blogera, istovremeno znači da u slučaju kad nekome stanu na žulj blogeri završavaju na vjetrometini.

HBO u takvim slučajevima stoji čvrsto iza principa slobode govora, utemeljenog u članku 38. Ustava RH, pružajući pomoć ugroženim blogerima u skladu sa svojim mogućnostima i resursima.

S obzirom na specifičnost bloga kao medija, važno je napomenuti da HBO uvažava raznolikost iskustava, namjera i mišljenja. U članstvo HBO primaju se veterani bloganja, kao i svaki novi bloger; iskusni političari i novinari, studenti i profesori, pravnici i ekonomski stručnjaci kao i oni koji ne pripadaju toj skupini; politički konzervativci, socijalisti, komunisti, demokrati, liberali, zeleni i oportunisti. Blogeri pristupaju HBO iz različitih povoda: promicanje slobode izražavanja u kibernetskom prostoru, međusobno uvažavanje i podržavanje, pravna podrška i zaštita, kolegijalnost, te bolja transparentnost i prepoznatljivost njihovog djelovanja. HBO vjeruje u neovisnost i slobodu izražavanja svojih članova a članovi HBO su autonomni pri zauzimanju raznolikog pristupa u bloganju.

HBO djeluje kroz web stranice na adresi http://www.hrvatska-blogerska-organizacija.org/hbo, gdje se blogeri mogu uključiti u rad udruge LINK bilo kao punopravni bilo kao „podržavajući“ članovi, i u svom djelovanju se pridržava principa maksimalne transparentnosti, vodeći rasprave o svim relevantnim pitanjima na javno dostupnoj Google grupi.


Zvonimir Vanjak

predsjednik HBO

- 15:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 10.10.2008.

Odosmo u helać!!!???

Rusvaj, rusvaj, rusvaj ...

Azijske burze u minusima skoro 10 %, Dow (možda bi bilo bolje reći Down ;-) Jones indeks jučer otpilio (opet!) skoro 700 bodova (-7,33%, znači ode još jedan trilijunčić) , a naš dični Crobex u prvim satima trgovanja potonuo 13 %.

I to sve NAKON što su:

1) Amerikanci „injektirali“ 900 milijardi US$ u bankarski sustav
2) FED se DIREKTNO uključio u izdavanje kratkorošnih komercijalnih papira (zajmova)
3) svjetske centralne banke KOORDINIRANO spustile kamatne stope za pola posto
4) Britanci pokrenuli proces djelomične „nacionalizacije“ banaka (čitaj, „ulupati“ će u njih PAR STOTINA MILIJARDI funti!!!)

Neki kažu da će sve biti u redu i da ćemo proći s „običnom“ recesijom (vau, kako to dobro u ovoj situaciji zvuči), ali optimista je sve manje.

A što će biti s nama? I što bi prosječan Hrvat trebao/mogao reći na sve ovo?

Fala ti Bože dragi na Željku Rohatinskom, ALI TO (IZGLEDA) NEĆE BITI DOVOLJNO!!!

Džaba što su naše banke „sigurne“, „dobro kapitalizirane“ i s „velikim pričuvama“, džaba što je Hrvatska narodna banka odradila izvrstan posao, džaba će biti sve ... Kad cili svit tone, nema šanse ni da hrvatski brod ostane na površini.

Stanje na burzama je najvidljiviji indikator problema, ali osnovni problem je u kreditnim tržištima koja su presušila ko Sahara. Tržišta kredita i tržišta novca, koja predstavljaju plumbing (štono bi mi možda najpreciznije preveli kao „temeljnu infrastrukturu“) cijelog financijskog sustava su se gadno začepila! Kada banke svoje rezerve deponiraju u trezore centralnih banaka, umjesto da ih pozajmljuju jedna drugoj, GUBEĆI pri tome 1 % kamate, bez ustručavanja se može reći da povjerenja, tog osnovnog i nužnog elementa financijskih tržišta više NEMA!!!

A centralni bankaru su na bojištu već iskoristili neka od svojih najjačih oružja!

Znači li to i za Hrvatsku gadne probleme?

Ma ne, ni slučajno, uvjeravati će nas premijer večeras u Dnevniku: „svjetska gospodarska kriza je evidentna i ni mi u Hrvatskoj od toga ne možemo pobjeći, ali mi dobro radimo“ uz malo neizostavnog trkeljanja o silnim „uspjesima ove Vlade“ i „kvaliteti“ obavljenog posla :-)))

Hau jes nou!

Vanjski dug prešao 35 milijardi Eura, državni budžet jede oko 50 % BDPa, a manje više svi na državnim jaslama su (izrazito) nezadovoljni svojim plaćama! Ukratko - rasprodali su obiteljsko srebro, još se malo ekstra zadužili i napravili štogod cesta (te pritom xy % stavili sebi u džep) – ne'š ti uspjeha, to bih i ja znao ;-)!!!

Zanimljivo, sad mi pade napamet Hitrorez. Sjećate se Hitroreza i silnih truba i fanfara: „pojednostavniti ćemo poslovanje za poduzetnike“, „eliminirati ćemo nepotrebne birokratske zapreke“ bla bla bla ...

A jedino čega se u vezi s tom pričom mogu sjetiti je da je nedavno Hrvatska udruga poslodavaca eksplicitno izlistala preko dvjesto i pedeset nameta i suvišnih birokratskih prepreka u poslovanju poduzetnika!

Da, da, dame i gospodo, radi se sve u šesnaest!

Ali ne u petoj brzini, već u RIKVERC!

Osnovni framework poslovanja u Hrvatskoj je isti, pardon gori (!!!), nego prije pet ili deset godina. Rodijačke veze i poznanstva, „ruka ruku mije“ i „ima'l mene tute“ su glavni principi poslovanja u našoj državi a stručnost, marljivost i pošten pristup poslu ... eee, tu na hrvatskim kladionicama „igra“ hendikep :-)

I kao što je to lijepo rekao Sage of Omaha Warren Buffet: „only when the tide goes away you can see who is swiming naked“ (tek kad se plima povuče, možeš vidjeti ko pliva gol) tako ćemo i mi uskoro vidjeti koliko su ovi malci na vlasti ogolili Lijepu Našu.

A prizor bojim se, neće biti nimalo lijep ...

- 13:17 - Komentari (19) - Isprintaj - #

utorak, 07.10.2008.

Je li došlo vrijeme da „civilno društvo“ digne svoj glas!?

Ja bih rekao da jest.

U situaciji kad nam naš premijer mrtav hladan u lice bezočno laže govoreći da smjene dvoje ministara i ravnatelja policije s mučkim ubojstvom Ivane Hodak „nemaju veze“ te da se „jedno s drugim ne može dovoditi u vezu“, istovremeno pokušavajući u najboljoj maniri političkog spina sebi i svojoj Vladi priskrbiti što povoljnije naslovnice današnjih novina kozmetičkim smjenama i stavljanjem u fokus „Vladine odlučne borbe protiv organiziranog kriminala“, mislim da je došlo vrijeme da se čuje i glas nas građana Republike Hrvatske koji već više od petnaest godina trpimo spregu politike i mafije – i da kažemo DOSTA JE BILO!

Izađimo svi zajedno na miran i dostojanstven prosvjed koji će se širom Lijepe Naše, po trgovima, rivama i ulicama održati danas u 18 sati (vidi Facebook grupu za detalje i mjesta održavanja u pojedinim gradovima) i poručimo vladajućoj vrhuški glasno i jasno DA OVAKO VIŠE NE IDE!

Da li će poruka imati neki „konkretan“ rezultat, hoće li pasti vlada ili će možda mafijaši uvidjeti da je vrag odnio šalu pa će se u valovima prijavljivati za status pokajnika?

Nekako sumnjam u tako optimističan scenarij.

Da li će nas se na tim prosvjedima skupiti stotinu, tisuću ili deset tisuća?

Ne znam, ali iako taj brojčani podatak nije nevažan i puno će reći o trenutnom stanju i snazi „civilnog društva“ u Hrvatskoj, meni osobno je puno važnije UČINITI NEŠTO!!! Nešto, bilo što, ali da se nešto konkretno učini! Pa makar to bilo i nešto naizgled „sitno“ i „beznačajno“ poput paljenja svijeće na Cvjetnom trgu.

Jer, nešto se u ovoj državi naprosto mora učiniti ...

- 15:39 - Komentari (17) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.10.2008.

Hoće li „institucije“ konačno profunkcionirati? Ili je REVOLUCIJA jedino rješenje!?

Danas oko 11 sati nepoznati počinitelj je sa dva metka u glavu na stubištu zgrade u kojoj živi ubio 26-togodišnju Ivanu Hodak, kćer odvjetnika Zvonimira Hodaka i bivše saborske zastupnice Ljerke Mintas Hodak.

Ne znam za vas, ali mene osobno je ova vijest p(r)otresla do temelja! Nevjerica, pa red beštimanja, pa onda opet nevjerica („Ma čekaj, to jednostavno ne može biti istina. TO NE MOŽE BITI ISTINA!“), pa onda opet malo „utjehe“ u beštimi ... i pitanje koje mi proteklih par sati čini rusvaj u glavi - U KAKVOJ MI TO PROKLETOJ ZEMLJI ŽIVIMO!?

A da je prokleta, prokleta je do srži, jer ovakva hladnokrvna mafijaška egzekucija usred bijela dana, u centru Zagreba par stotina metara od središta zagrebačke policija ne ostavlja više nikakve dvojbe.

Hrvatsko podzemlje je sa ta dva metka poslalo jasnu poruku građanima Republike Hrvatske: „Mi smo ovdje gazde i ako ste dobri, tihi i poslušni, sve će biti u redu. Ako ne ...“

Pitanje je samo – što će građani reći na to? I da li će se narod zadovoljiti pozivanjem na rad „institucija“, što je postala univerzalna poštapalica naših političara u svakoj situaciji kad im se spomene riječ odgovornost?

Šugava vremena živimo ...

A šuga je, bojim se, tako duboko ukorijenjena u političkim „elitama“ ove zemlje, da bi nužan bio jedan pravi tsunami da to počisti!!!

Revolucija, naravno, nije rješenje, jer kao što svi znamo, revolucija jede svoju djecu i ultimativna je ironija da „zanimljivoj“ varijanti takve vrste hranidbe i mi sami upravo svjedočimo! A da li će ovo biti završna faza „proždiranja hrvatskog nacionalnog tkiva“ od strane „revolucionara 90-tih“, pa shodno tome i prilika za neki novi početak, ili tek prolazna faza u daljnjoj „sicilijanizaciji“ hrvatskog političkog sustava tek treba vidjeti.

Opravdavanja tipa „mi smo pobijedili na izborima, birači su svoje rekli i sad imamo još tri godine fore da vladamo kako nas volja“, više ne piju vodu.

Mislim da je došlo vrijeme i da se glas nas građana čuje.

- 16:20 - Komentari (28) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>