petak, 17.10.2008.

O Hrvatskoj blogerskoj organizaciji

Na našoj današnjoj tiskovnoj konferenciji, o kojoj više u sljedećem postu, smo novinarima dali i „Kratki uvod u HBO“, pa rekoh da ga ovdje prenesem, nek se nađe :-).

Hrvatska blogerska organizacija (HBO) neovisna je udruga hrvatskih blogera, osnovana s dva osnovna cilja:
• Zaštita blogera i blogerskih prava
• Promicanje bloga kao sredstva izražavanja, te kao - što za hrvatske prilike smatramo posebno značajnim - medija koji omogućava građansko novinarstvo u punom smislu te riječi.

HBO je mlada udruga, osnovana u srpnju ove godine. Trenutno ima dvadesetak članova. Osnovni povod osnivanju udruge bili su sve učestaliji slučajevi sudskog progona blogera. Medijski najeksponiraniji slučaj je svakako onaj Željka Peratovića, koji je zbog pisanja na svom blogu imao ozbiljnih problema; godinu dana od početka proganjanja on je još uvijek u „čistilištu“ hrvatskog pravnog sustava.

Slučaj Šibenskog konobara nedavno je ponovno stavljen u fokus imenovanjem njegovog „progonitelja“ Branka Perana ravnateljem zagrebačke policije. Slučaj Damira Fintića povod je ove tiskovne konferencije, a detalji su opisani u pripadnom priopćenju.

To su tri eklatantna primjera iskorištavanja nedostataka pravnog okvira i slabosti hrvatskog sudskog sustava kako bi se gušila sloboda govora na Internetu. Iako je hrvatskim blogerima to slaba utjeha, slučaj Pere Kovačevića pokazao je da i „velike ribe“ nisu imune od takvih problema; on je tužen u sudskom sporu zbog anonimnih komentara objavljenih na svom blogu.

U hrvatskim zakonima se blog izrijekom ne spominje niti jednom riječju. Iako takva neregulirana situacija ŕ la Divlji Zapad naizgled pruža potpunu slobodu i mogućnost nesputanog izražavanja, nepostojanje bilo kakve pravne regulative, kojom bi se preciznije definirala prava i obveze blogera, istovremeno znači da u slučaju kad nekome stanu na žulj blogeri završavaju na vjetrometini.

HBO u takvim slučajevima stoji čvrsto iza principa slobode govora, utemeljenog u članku 38. Ustava RH, pružajući pomoć ugroženim blogerima u skladu sa svojim mogućnostima i resursima.

S obzirom na specifičnost bloga kao medija, važno je napomenuti da HBO uvažava raznolikost iskustava, namjera i mišljenja. U članstvo HBO primaju se veterani bloganja, kao i svaki novi bloger; iskusni političari i novinari, studenti i profesori, pravnici i ekonomski stručnjaci kao i oni koji ne pripadaju toj skupini; politički konzervativci, socijalisti, komunisti, demokrati, liberali, zeleni i oportunisti. Blogeri pristupaju HBO iz različitih povoda: promicanje slobode izražavanja u kibernetskom prostoru, međusobno uvažavanje i podržavanje, pravna podrška i zaštita, kolegijalnost, te bolja transparentnost i prepoznatljivost njihovog djelovanja. HBO vjeruje u neovisnost i slobodu izražavanja svojih članova a članovi HBO su autonomni pri zauzimanju raznolikog pristupa u bloganju.

HBO djeluje kroz web stranice na adresi http://www.hrvatska-blogerska-organizacija.org/hbo, gdje se blogeri mogu uključiti u rad udruge LINK bilo kao punopravni bilo kao „podržavajući“ članovi, i u svom djelovanju se pridržava principa maksimalne transparentnosti, vodeći rasprave o svim relevantnim pitanjima na javno dostupnoj Google grupi.


Zvonimir Vanjak

predsjednik HBO

- 15:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>