četvrtak, 03.01.2008.

Poruka kardinalu Bozaniću – SHUT THE FUCK UP !!!

Promaklo mi ... !!!

PROMAKLO MI !!!!

Praznično raspoloženje me malo udaljilo od Interneta pa nisam pozorno pratio (a nema ni teretane pa nemam priliku pročitati Jutarnji ;-), ali ovako nešto ipak nije moglo izmaknuti mojoj pozornosti ;-). A krenulo je s člankom u Večernjaku u kojem se akademik Slobodan Novak osvrće na božićnu poslanicu kardinala Bozanića u kojoj je on progovorio o „tri tmine“ koje prijete Hrvatskoj:

Prva – „osobni grijesi, kako se navodi: nasilje, otmice, pronovjere, nepoštenje, pljačka banke ili trgovine (time se, dakako, ne misli reći da su ostale pljačke dopuštene)

Druga – „društvene zablude, različiti neredi, kao nezaposlenost, gospodarske krize, rašireni oblici korupcije, političke krize u kojima se gubi smisao zajedničkog života i zalaganja, nesuglasice, sukobi i ratovi.“

Sve pet, i na tragu progovaranja o „grijehu struktura“ koji je (donekle !) vratio poljuljani moralni autoritet Katoličke crkve iako se u zadnje vrijeme poprilično trude ponovno ga „zametnuti“ !

Ali, onda me dalje prisiklo:

Ali te dvije tmine, ma koliko bile grješnicima i neporočnima jasne, prozirne i bjelodane, ostavljam, ovako nenadahnuto opisane, u tmini nadbiskupske kvalifikacije, jer mi je ona treća, a najgroznija tmina, ostala u svojoj paklenskoj strahoti i pogubnosti zasad potpuno neprozirnom: Bozanićevu izjavu, kako je “negiranje Boga još gori grijeh od korupcije, sukoba i gospodarskih kriza

MOOOOOOOOOOOOOOOOOOLIM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pazi ti malca !!!!!!

Rekoh ja da to tako naprosto ne može biti i da Bozanić nikad ne bi provalio tako kolosalnu glupost, a kako i akademik Novak u svom članku (u stvari otvorenom pismu hrvatskoj javnosti) kaže kako „ne pozna doduše u izvornom obliku ovogodišnju božićnu propovijed kardinala Bozanića“ nije bilo druge nego naći točan transkript.

I našoh ga ovdje. Ima tu par stranica teksta, ali za ovu priču je relevantan sljedeći dio:
Ipak, od tih društvenih grijeha gore su tame koje nastaju kao posljedice određenog mentaliteta koji – jer je izgubio smisao za najuzvišenije vrijednosti – u sebi više ne pronalazi snagu da se uzdigne i suprotstavi te skine maske, kako bi nadvladao te društvene zablude. Riječ je o tami vezanoj uz konačne sudove o životu i smrti, o smislu ljudskoga života, o razlozima postojanja muškaraca i žena na zemlji – ukratko, o gubitku nade u vječni život, najcrnjoj i neprobojnijoj tami za koju Ivan piše: svijetlo u tami svijetli, i tama ga nije prihvatila.
Tama ga nije prihvatila jer su izgubljena osnovna načela prihvaćanja: zdravo poimanje Boga i čovjeka, svijest da smo stvorenja, svijest o vlastitoj grešnosti i potrebi spasenja.

Paaaa ...

Iako je gornji citat jedan lijepi primjer zamumuljenog diplomatskog rječnika, u biti je sve jasno i akademik Novak je ispravno dokučio bit kardinalove poruke !!!

Najgora „tmina“ koja se pojedincu može desiti nije ni da te opljačkaju (ili da ti nekog opljačkaš ;-), niti da te strefi instanca mita i korupcije, a bogami i ratovi i gospodarske krize nisu „najgora tmina koja te može zadesiti“ !!!

Najgora tmina je „gubitak nade u vječni život“ i gubitak „zdravog poimanja Boga i čovjeka“ !

Na što će samo reći – KOJE TRKELJARIJE !!!

Buru koja se digla (a očigledno i nije bila neka velika bura kad sam to propustio ranije uočiti :-) je kardinal pokušao ispraviti dodatnim „pojašnjenjenjem“:
Prije osam dana, na svetkovinu Božića, s ovog mjesta tumačio sam božićno evanđelje. Ono što je u propovijedi izrečeno dostupno je svima i nikome ne koristi izvlačenje iz konteksta i podmetanje nedobronamjernih tumačenja s povezivanjem i uspoređivanjem ateizma, ateista i korupcije – rekao je Bozanić.
Naime, njegova prošlotjedna propovijed izazvala je buru, što je uočio i sam njezin autor, kardinal Bozanić, kad je danas imao potrebe objasniti što je mislio reći na Božić o ateizmu. Polemiku je djelomice sam izazvao nekima nejasnom usporedbom ateizma s osobnim i društvenim grijesima, to više što je ateizam naznačio kao veće zlo od nasilja, otmice, krađe, pronevjere, nepoštenja, nevjere, nezaposlenosti, korupcije, ratova...
Problem je u crkvenom, teološkom izričaju koji je nerazumljiv većini vjerničkog puka, a još manje ostalima. (ma jel' i vi vidite ovu monti-pajtonovsku formulaciju – op. Z.R. ;-) Pa kad kardinal ostane nedorečen kao na Božić, nastane nesporazum i konflikt (šta'š kad ovčice slabo kuže – op. Z.R. ;-) – Vi, dragi vjernici, najbolje znadete da Crkva i vaš nadbiskup ne šute ni o korupciji, ni o drugim nezdravim i zlim pojavama u našem društvu – rekao je danas Bozanić, navodeći za primjer svoje riječi o korupciji u božićnoj poruci 2004.

Prirodno je da je Crkva protiv ateizma koji se sukobljava s njezinim temeljima i s njezinom vjerom u Boga, s njezinom duhovnom dimenzijom. No, treba napomenuti da Bozanić nije u usporedbi u prvom redu mislio na čovjeka ateista, nego na djelatni, borbeni ateizam koji u praksi nastoji pobiti kršćanske vrijednosti, koji ih izvrgne ruglu, profanira ih, koji ugrožava vjerska prava… Ukratko, koji čovjeka odjeljuje od Boga i drži da je čovjek sam sebi svrha, kojemu je religija zapreka njegovu ekonomskom i socijalnom oslobođenju.

Ovdje mi je pala napamet jedna izreka: „When you are in the hole full of shit, first stop digging“ („Kad si u rupi punoj govana, najprije prestani kopati“)

A što je kardinal Bozanić u stvari htio reći ?

Kako sam ja shvatio, otprilike ovo:

Ukoliko ste ateist, to apsolutno nije nikakav problem i vi u stvari predstavljate zabludjelu ovčicu hrvatskog stada. ALI, ukoliko ste „djelatni“ ateist, pa u skladu sa svojom „vjerom“ i konkretno djelujete, zahtijevajući npr. izbacivanje vjeronauka iz škola (zbog diskriminacija djece, zbog principa odvojenosti crkve od države, ...), E ONDA STE PRIPADNIK TAMNE STRANE !!!

Gospodine kardinale ...

Znam ja ... nezgodno je kad se mora slijediti partijska linija ... triba i skupljati punte kod CEO-a u Vatikanu ... a i siguran sam da će se u Hrvatskoj naći ohoho onih koji će burnim pljeskom pozdraviti ovakve stavove ...

Al', kao što to lijepo kaže Vladimir Kočiš Zec u gore linkanoj pjesmi (koja mi je nekim čudnim neuronskim stazama i poveznicama pala napamet ;-): „NE MOŽE SE UBITI VRIJEME“.

A ono radi protiv Vas ...

P.S. Kolega sm se na istu temu osvrnuo na pollitika.com portalu, pa preporučam i to pogledati ;-)

UPDATE: Ovaj post je objavljen i na pollitika.com portalu, i mogu reći da sam tamo popio podosta negativnih ocjena namcor. Nažalost (njihovu, a sreću moju), argumentacija im je prilično loša, ali zato je kolega frederik objavio jedan izvrstan komentar na taj post a koji je BRILJANTAN i u sridu i nije ovako radikalno-prvoloptaški već promišljen, staložen i fino argumentiran.

UPDATE II - Evo i mog malo ozbiljnijeg/smirenijeg osvrta na kardinalovu poslanicu

- 00:05 - Komentari (57) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>