utorak, 20.02.2007.

Što kaže rektor Bjeliš o školarinama ?

Skrenuta mi je pažnja na članak u Jutarnjem (link) u kojem rektor Bjeliš (“u kratkom telefonskom razgovoru”) potvrđuje da se razmišlja o uvođenju školarina u sljedećoj akademskoj godini.
I, što se kaže u članku ?
U biti ništa. Ili, preciznije rečeno, ništa konkretno. Ali ipak, idemo redom.
Najprije kaže (u “dobroj” novinarskoj tradiciji da početak mora biti bombastičan kako bi se zaokupila čitateljeva pozornost):

Ostvare li se ambiciozni planovi zagrebačkog rektora prof. dr. Alekse Bjeliša i njegovih najbližih suradnika, svi studenti koji će se ove godine upisati na studij plaćali bi školarinu! Obveze plaćanja školarine bili bi izuzeti samo oni najbolji te socijalno ugroženi studenti.

Kao početak, zvuči dosta obećavajuće :-). Međutim, uskoro slijedi i određeno razočarenje:
Među ostalim, dogovoreno je da školarine u ukupnom iznosu ne smiju poskupjeti za više od 15 posto, kao i to da novi model školarina prije svega mora poticati izvrsnost.

Ja svakako jesam za vezivanje izvrsnosti uz uvođenje školarina, ali ovih 15 % neće (skoro) ništa promijeniti u pogledu iznosa financiranja naših fakulteta. Osim toga, pitanje je i što se misli pod “ukupnim iznosom školarina”.
Ajmo dalje. Kaže se:
Ekonomski fakultet u Zagrebu predložio je takozvani gradualni model školarina prema kojem bi prvih 310 studenata na rang-listi (od 1510, koliko ih je lani upisao taj fakultet) studiralo besplatno (uz potporu ministarstva), a za svakih sljedećih 200 studenata školarina bi se stupnjevito povećavala. Ima i prijedloga da student koji je bio najuspješniji na prijemnom plati simboličan iznos, recimo jednu kunu, dok bi zadnji na listi plaćao puni iznos školarine

Ovakav model, iako na prvi pogled ima neke logike, odmah pada u propast. Zašto ? Jerbo, po nekim procjenama (a nedostatak pouzdanih i javnih podataka o tome je još jedan simbol lošeg stanja u visokom školstvu) troškovi po studentu na Zagrebačkom sveučilištu se kreće u rasponu 20–40.000 kn !!! Moš’ mislit kako bi to netko platio :-))). A ukoliko bi, što je puno puno vjerojatnije, školarine pokrivale samo dio troškova studiranja (što znači da bi MZT i dalje u značajnom iznosu direktno financirao fakultete po “nekim” kriterijima), dobri efekti uvođenja školarina se gube.
Da ne bi stalo na tome, kaže:
Kako studiranje ne bi postalo privilegija samo bogatih, država paralelno s novim modelom školarina mora razviti sustav stipendiranja i kreditiranja studenata koji je također najavio Primorac.

ODLIČNO !!! Međutim, raznoraznih najava od ove političke garniture smo se već naslušali, a uzimajući u obzir kako su “uveli” Bolonju, mislim da je opravdano strepiti nad onim što nas čeka prilikom uvođenja takvog sustava.
I na kraju, što je ujedno i osnovna zamjerka:
Istaknuo je kako o detaljima za sada ne može govoriti jer se najbolja rješenja još traže. Bude li sve teklo prema planu, Bjeliš je najavio da će sveučilište s konkretnim prijedlogom izaći u ožujku ili travnju kako bi studenti na vrijeme znali što ih očekuje.

Odnosno, ništa se još ne zna. Evala. Da li je ovo samo “ispitivanje terena” ili postoji neka radna skupina koja će dogledno vrijeme pred javnost izaći s elaboratom o uvođenju školarina, vidjeti ćemo, ali, kao što rekoh na početku, ništa nam ova vijest u stvari pametnoga ne govori.
Kad se još uzme u obzir da su SDP i DC promptno reagirali protiv uvođenja bilo kakvih školarina (očigledno po principu, “opozicija je uvijek protiv”), evidentno je da političkim elitama u ovoj državi još nije doprlo niti do malog mozga da ozbiljno sjednu i razmisle o tome kakvo visoko obrazovanje želimo. Kad se tome još doda skromnost i potpuni nedostatak ambicije (ovako nepotpunog) programa, ne vidim neke mogućnosti za značajan pomak naprijed.

- 23:57 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>